49

Зеленски надъхва Украйна: Освободени са 41 населени места

Броят на украинските знамена, върнати на полагащото им се място в рамките на провеждащата се отбранителна операция, вече е десетки. Освободени са 41 населени места. Сега всички се радваме да видим как украинците, останали в окупираните села и градове, се срещат с нашите воини.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си изявление. 

Мнозина сега почти всеки час проверяват къде са стигнали нашите части и къде още е издигнато националното ни знаме. Но, радвайки се, всички трябва да помним сега и винаги какво означава това движение, трябва да помним, че всяка стъпка на нашите отбранителни сили е животът на нашите воини. Животи, дадени за свободата на украинците. Всичко, което се случва сега, е постигнато с месеци ожесточена борба. Това беше постигнато чрез смелост, болка и загуба. Не си тръгва врагът, а украинците са тези, които прогонват окупаторите на висока цена. Точно както в източната част на нашата страна, в района на Харков. Както и преди, на север - Киевска област, Сумска област, Черниговска област. Сега - Николаевска област, Херсонска област, изреди той.

Трябва да извървим целия път - на бойното поле и в дипломацията - нашите знамена, украински знамена и никога повече вражески трикольори, да се развяват по цялата ни земя, по цялата ни международно призната граница. Така ще бъде. Нашите воини практически веднага са последвани в освободените райони от онези, които възстановяват всички условия за нормален живот.

Първият и основен е разминирането. Окупаторите оставят след себе си хиляди невзривени мини и боеприпаси. Често съм чувал оценки, че изчистването на Украйна от руски мини ще отнеме десетилетия. Не можем да чакаме толкова дълго.

Трябва да направим за години това, което другаде по света можеше да отнеме десетилетия след военни действия.

На първо място се разминират къщи, социални обекти, комуникации, пътища - цялото пространство на живота на хората. Но окупаторите минират всичко: електропроводи, сгради на предприятия, ниви, гори. В пика на замърсяването от мини в Украйна имахме 300 000 квадратни километра опасна територия.

Днес, благодарение на истинския героизъм на украинските сапьори и пиротехници, нашите спасители и всички, които им помагат, площта на земя, заразена с мини и боеприпаси, е намалена.

Сега за разминиране остават около 170 000 квадратни километра. По-конкретно, това е така и в най-трудните райони - там, където все още се водят военни действия, където врагът ще добави мини преди отстъплението си, както е сега в Херсон. Плюс гори, плюс огромна площ полета.

Всеки човек на земята - всеки, който подкрепя Украйна - може да даде личен принос чрез нашата благотворителна платформа United24, припомни Зеленски.

По-специално, благодарение на такава помощ, ние вече закупихме първата най-ефективна машина за разминиране - Armtrac 400, която в момента работи в района на Харков. Покрива 1,5 хектара за час, като напълно гарантира обезвреждането на мини. И на първо място, разчиства територията покрай електропроводите, за да могат енергетиците да изпълнят задълженията си и да възстановят захранването. Ще добавим още такова оборудване и ще ускорим разминирането, където и да върнем нашето знаме, нашия нормален украински живот.

Силите на Националната полиция незабавно следват воините към освободените райони. Днес полицията влезе в Калиновске, Бобровый Кут, Евгенивка, Коцюбинске и Снигуровка. Там започнаха мерки за стабилизиране, каза още той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
умен и красив шорошояд

умен и красив шорошояд

11.11.2022 | 14:56

много друса това Зелено момче, повече от нас!

Отговори
3 3
ИВАНУШКА ГЛУПАКА - национален руZZки герой

ИВАНУШКА ГЛУПАКА - национален руZZки герой

11.11.2022 | 11:18

Ама как така освободени? Според плешивия ни ФЮРЕР - КАпутин, украйнските агресори окупират наша си руZZка територия в Херсон. Ама това противоречи на устава на ООН.

Отговори
7 5
Успех

Успех

11.11.2022 | 10:39

Слава Украине

Отговори
7 6
Поздравче

Поздравче

11.11.2022 | 11:36

Да ви ЕПМ, нацита мръсни!

Отговори
5 5

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?