3906

Зеленски на конференцията за мир: Дадохме шанс на дипломацията, но сега натискът върху Москва трябва да се увеличава

Русия не беше поканена да участва в конференцията, а Китай, важен съюзник на Москва, също не участва

 

Украинският президент Володимир Зеленски смята, че конференцията за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария, ще увеличи натиска върху Москва, но останалите участници във форума не са толкова оптимистични, предаде ДПА, на която се позова БТА.

На двудневната среща, на която присъстват представители на 92 държави и 8 международни организации, беше повторено, че общите усилия могат да сложат край на войната и да постигнат мир, каза днес Зеленски малко преди делегациите да започнат да обсъждат темата.

"Успяхме да дадем шанс на дипломацията", каза той.

Президентката на Швейцария Виола Амхерд обаче няма толкова високи очаквания, отбелязва ДПА.

 

 

"Целите ни са скромни", каза тя и обясни, че целта на конференцията е да насърчи започването на процес за постигане на траен и справедлив мир.

Значението на международното право като основа на международния ред е от ключово значение за това, каза Амхерд.

"Нападението на Русия нарушава това по най-категоричен начин", заяви Амхерд.

Русия не беше поканена да участва в конференцията, а Китай, важен съюзник на Москва, също не участва.

Дори и да има само ограничена надежда за конкретни резултати, срещата на върха се разглежда като важен знак за международна солидарност с Украйна. На срещата се говори и за получаване на възможно най-широка международна подкрепа за украинския мирен план, предвиждащ пълно изтегляне на Русия от украинска територия.

Понастоящем Русия контролира една пета от територията на Украйна, включително и Кримския полуостров, който незаконно анексира през 2014 г.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?