Следвайте ни

Зеленски към сънародниците си: Почивайте в Турция

viber icon

Президентът на Украйна Владимир Зеленски призова своите съграждани да почиват в Турция в подкрепа на Анкара, след като Русия спря полетите до Турция.

Изказвайки се след заседанието на Съвета за национална отбрана и сигурност, Зеленски направи оценка на пътуването си в Турция от 10 април, където се срещна с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

„Благодарен съм на Турция и особено на Ердоган. Той наистина подкрепя Украйна“, каза Зеленски и добави, че за Украйна е важно турският лидер да подкрепи позицията на Киев и да отхвърли анексията на Крим.

Той припомни, че наскоро Русия спря полети до Турция. „Това беше решение на руснаците. Но вярвам, че ние трябва да увеличим туристическата активност с Турция."

„Трябва да покажем, че подкрепяме Турция“, каза той и призова украинците да пътуват до Турция за своята лятна почивка.

На последната среща двете страни подписаха споразумение за пътуване на украински граждани до Турция само с лична карта - ход който значително улеснява туризма. 

Русия обяви, че преустановява редовните и чартърни полети с Турция от 15 април до юни, позовавайки се на опасения относно влошаването на Covid-19 ситуацията в Турция.

Зеленски и семейството му дойдоха в Турция за двудневна почивка през 2019 г., малко след победата му на изборите.

Близо 1 милион украинци посетиха Турция миналата година, което представлява близо 8 процента от всички чуждестранни туристи в страната.

През първите два месеца на 2021 г. пристигащите туристи от Украйна са намалели с близо 27% на годишна база до 58 000 души. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Браття ❤️❤️❤️ Українці

Браття ❤️❤️❤️ Українці

18.04.2021 | 08:45

❤️❤️❤️ https://www.youtube.com/watch?v=Y8qX8ggNc0k ❤️❤️❤️

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?