49

Зеленски към евролидерите: Подкрепете преговорите за членство на Украйна в ЕС

Президентът предупреди, че Европа няма да разбере, ако резултатът от този форум донесе "усмивка на задоволство" върху лицето на Путин

 

Володимир Зеленски настоя днес във видеоконферентна връзка с лидерите на ЕС, участващи в срещата на високо равнище в Брюксел, преговорите за присъединяване на страната му да започнат максимално бързо. Той предупреди, че Европа няма да разбере, ако резултатът от този форум донесе "усмивка на задоволство" на лицето на Владимир Путин.

"Ще ви помоля за едно - не предавайте хората и вярата им в Европа", призова той лидерите на ЕС според разпространения текст на видеообръщението му, съобщи Ройтерс, цитиран от dariknews.bg.

Единствено унгарският премиер Виктор Орбан от лидерите на 27-те страни в ЕС е правил изявления, че няма да даде зелена светлина на преговорите за членство на Украйна, която продължава да се бори с руската инвазия.

Столтенберг: Съществува реална опасност Путин да не спре в УкрайнаЕС няма да може да стартира процедурата по присъединяване на Украйна без подкрепа от страна на Орбан, тъй като решението за започване на преговори изисква единодушното одобрение на всички страни членки, припомня Ройтерс.

"Днешният ден е специален. И той ще остане част от нашата история. Независимо дали ще е добър или лош за нас, историята ще запомни всичко. Всяка дума, всяка стъпка, всяко действие и бездействие. Кой за какво се е борил", каза Зеленски.

"Много важно е Европа да не се поддаде на нерешителност днес. Никой не иска да смята Европа за ненадеждна. Или за неспособна да взема решенията, които сама е подготвила", продължи той. "Хората няма да разберат, ако наградата от срещата в Брюксел е доволната усмивка на Путин".

Той заяви, че Украйна е отговорила на условията за реформи, поставени от ЕС, за да бъдат започнати преговорите за членство.

"Преди десет години в Украйна хората се надигнаха под знамената на Европейския съюз. За тях той беше символ на истината и такъв и трябва да остане. Днес ви моля за едно - не предавайте хората и вярата им в Европа", завърши той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Какво Украйна бе ти я продаде мръ.сник

Какво Украйна бе ти я продаде мръ.сник

15.12.2023 | 00:44

Този фа.шист унищожи хубавата Украйна!

Отговори
4 3

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?