46

Зеленски: 22 милиона тона зърно в момента са блокирани в Украйна

В момента 22 милиона тона зърно са блокирани в украинските пристанища. Това каза президентът Володимир Зеленски по време на брифинг с премиера на Швеция Магдалена Андерсон в Киев, съобщи агенция Укринформ.

Зеленски отбеляза, че реализирането на експортния процес ще бъде трудно, но определено възможно. 

„Искаме нашите фермери да продължат да работят и следващата година, за новата реколта. За да направим това, трябва да изнесем всичко което имаме в момента – ечемик, пшеница, царевица и т.н. Двадесет и два милиона тона в момента са блокирани. Очакваме около 60 млн. тона наесен.“, каза още президентът.

Зеленски подчерта, че на дипломатическо ниво се полагат усилия, за да се гарантира, страните да не купуват зърно от Руската федерация, което тя е откраднала в блокираните украински пристанища.

Преговорите с Турция и ООН продължават, заяви Зеленски. "Украйна работи "директно" с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш по въпроса. ООН заема позицията на лидер, а не на модератор", допълни той.

„Много важен момент е кой ще гарантира безопасността на корабите, които ще дойдат при нас да товарят продукти. Това не може да е Русия.  Ние нямаме доверие на нея. Точно за това говорим с Турция“, каза Зеленски.

Той отбеляза, че Украйна не си губи времето, а работи по алтернативни начини за износ на зърно – както по железопътен, така и по речен път.

През последните седмици новинарските съобщения предполагат, че подобни разговори скоро ще се проведат в Турция.

Президентът заяви, че износът се увеличава с всеки изминал ден, въпреки тежките условия.

Министерството на аграрната политика и храните на Украйна полага усилия за деблокиране на износа на зърно. Повече от 20 компании планират или са започнали да изграждат съоръжения за претоварване в райони, по нови логистични маршрути.

Русия отрича да блокира каквото и да е движение на зърно и казва, че Украйна е виновна за липсата на движение, отчасти поради това, че нейните пристанища са миннирани.

Украйна също обвини Русия, че е откраднала зърно от нейните складове и го е изнесла извън страната - или в окупираните от Русия райони, в самата Русия или в други страни, обяви Ройтерс.

Турски официален представител в понеделник каза, че Турция е спряла товарен кораб под руски флаг край бреговете на Черно море и разследва украинско твърдение, че превозва откраднато зърно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?