Следвайте ни

Зелени папагали нахлуват в Истанбул, превземат катеричи хралупи СНИМКИ

viber icon

 


Тези афро-азиатски зелени папагали украсяват дървета в паркове и зони за отдих, главно в Истанбул, Анкара и Измир, но е възможно да ги видите в повече от 20 града в Турция.


Въпреки това тропическите папагали, които до скоро се виждаха само в парковете в Истанбул, сега започнаха да образуват големи колонии в почти всички квартали на мегаполиса.


Възможно е да ги забележите по време на разходка по парка Гюлхане в Султанахмет или парка Йълдъз в Бешикташ, където те летят наоколо, или са по клоните на дърветата.


Изследвайки информацията за ятата папагали в небето на Истанбул, експертите са притеснени от увеличаването на броя на този вид, считан за инвазивен.


Отбелязвайки, че фауната на града е застрашена от влошаване поради нахлуването на папагали, биологът Керем Бойла заяви, че популацията на видовете папагал почти е експлодирала.


Бойла подчерта, че историята на папагалите в Истанбул е започнала с трагичен пътен инцидент през 1996 г. Пикап, превозващ папагали, е бил преобърнат на магистрала край квартал Бейкоз преди 24 години, когато стотици папагали са отлетели от клетките, след инцидента.


Друг фактор според Бойла е, че птиците, докарани в страната незаконно и уловени на митницата, обикновено се пускат в природата.


„Смятаме, че броят на този инвазивен вид в Истанбул, който се споменаваше в стотици до преди три-пет години, надхвърли 6000“, каза Бойла.


„Папагалите станаха част от Истанбул, но този инвазивен вид сега започна да нарушава баланса на градската фауна, като се настанява в гнездата на животни като врани, прилепи и дори хралупи на катерици“, добави той.


Той добави, че неправилното подрязване на дървета, остатъците от храна от паркове и градини и оставянето на храна за улични животни, не случайно са довели до разширяване на жизненото пространство на папагалите.


Биологът Есра Пер от университета Гази също заяви, че групата на папагалите, регистрирана близо до квартал Фенербахче, е най-многолюдната общност, наблюдавано някога в Турция.


„Смятаме, че в страната има над 10 000 папагала. Повече от половината от тази цифра е в Истанбул. Измир е вторият град, в който най-често се наблюдават папагалите “, отбеляза Пер.


„Гражданите съобщават, че сега зелените папагали се борят с прилепи, състезавайки се с катерици и гарвани за гнездене“, отбеляза тя, позовавайки се на факта, че е екологично важно конкуренцията между видовете да не стигне до ситуация, която да наруши естествения баланс.


Афроазиатските папагали се срещат и в европейските страни, но произхождат предимно от район, вариращ от Африка до Югоизточна Азия и островите на Индийския океан.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

mitokob765e

mitokob765e

10.10.2020 | 19:58

A ot 30 godini "sinite" gargi pliuqt po vsichko cherveno. Ne sym komunist !

Отговори
2 1
Папагалис

Папагалис

10.10.2020 | 15:48

А червените папагали 75 години продалжават да мародерстват в България

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?