Следвайте ни

Зелен мегаполис без коли вдигат насред пустинята

Градът на бъдещето е 33 пъти по-голям от Ню Йорк

viber icon

Саудитска Арабия строи своя утопичен град на Готъм. Това ще е полис без автомобили, пътища или въглеродни емисии. Описват го като „дръзка мечта", която има амбицията да се превърне в център за нови технологии и бизнес. С площ повече от 10 000 квадратни мили той обхваща дължина 170 километра и носи името The Line, разказва greenprophet.com.  

Инициативата е част от проект на стойност 500 милиарда долара, наречен Neom. Той е бижуто в плана на принц Мохамед за диверсификация на икономиката на Саудитска Арабия, която днес е най-големият износител на суров петрол в света. Плановете са в него да има 1 милион жители и ще създаде 380 000 работни места до 2030 г. Само инфраструктурата ще струва от 100 до 200 милиарда долара. Обещанията са градът да работи с възобновяеми енергийни източници и да бъде изграден по стандартите LEED.

Саудитска Арабия иска да бъде новата Ибиса и реформата тук се случва с бясна скорост. Дори в разгара на пандемията местните с изненада виждат реклама, че страната търси PR фирма, която да се справи с Neom -това е името на новия концептуален мега град на брега на Червено море. Там, където роботите са повече от хората. Една мечта в пустинята, финансирана с петролни пари. Разположен дълбоко в пустинята,  с изглед към Червено море, град Neom бавно започва да се оформя. Реално от нулата Саудитска Арабия започва да строи футуристичен мегаполис, 33 пъти по-голям от Ню Йорк на площ.

Neom, което означава „ново бъдеще“, се стреми да създаде нов модел за устойчив начин на живот, базиран на модерните технологии.

 

Без улици, но с летящи таксита

Neom обаче е нещо повече от фантастика - той ще включва пристанища и корпоративни зони, изследователски центрове, спортни и развлекателни заведения и туристически дестинации. Той се описва като дом и работно място за хора, които мечтаят за големи неща и искат да бъдат част от изграждането на едно ново устойчиво бъдеще.

А и нито едно пътуване в рамките на The Line няма да е по-дълго от 20 минути. Градът ще бъде изграден около „свръхскоростни решения за транзит и автономна мобилност“.

Престонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед е наясно, че през своята история градовете са били изграждани, за да защитят своите граждани. След индустриалната революция градовете отдават приоритет на машините, автомобилите и фабриките пред хората. В градовете, които се разглеждат като най-напредналите в света, хората прекарват години от живота си, пътувайки до работното си място.

„Защо трябва да жертваме природата в името на развитието", попита принц Мохамед, цитирайки повишаване на морското равнище и въглеродните емисии по начин, който не е присъщ за представител на Саудитска Арабия. Градът, каза той, ще бъде "революция за човечеството" с "нула коли, нула улици, нула емисии".

 

 

Захранва се с енергия от бъдещето

Новият град е подчинен на кръгова система, насочена 200 години напред в бъдещето. За да изгради това бъдеще, Neom се насочва към широк кръг от сектори.

Градът ще разчита 100% на възобновяемата енергия, има за цел да създаде нулева загуба и напълно кръгла система за управление на водите. Както и да трансформира традиционните хранителни системи. Целта е да използва биотехнологии и генетика, за да създаде здравно обслужване от следващо поколение. Плановете са да се сформира среда, в която разликата между хората и машините се слива. Роботите оживяват, а изкуственият интелект и интернет оформят средата. Всичко това трябва да го превърне в най-напредналото и подходящо за живеене място в света.

 

 

 

 

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай