Следвайте ни

Здраво бебе се роди от присадена матка за първи път в света

viber icon
Първото бебе в света, родено в  резултат на трансплантация на матка от починал донор, вече е здраво, заяви главния лекар Йомер Йозкан от университета Акдениз в провинция Анталия. Това е уникален случай и е за първи път в света, твърдят специалистите от болницата. Лекуващият лекар  добави пред журналисти, че бебето вече тежи повече от 3,5 килограма и е добре.
 
"Не сме изписали още напълно бебето, но е в специално наета къща близо до болницата и е под специален контрол", каза той. „Те с майката идват от време на време за тестове и седмични проверки. "
 
23-годишната Дерия Серт ражда през 28-та седмица от бременността си, на 4 юни, момченце, наречено на лекаря, извършил трансплантацията.
 
Трансплантацията, извършена през август 2011 г., е записана като първата в света от реципиент на матката. Серт не беше в състояние да ражда деца, защото се роди без матка.
 
Йозкан каза, че турските лекари са помагали на други клиники по света с подобни процедури и е събрал изследвания и опит, които "могат да бъдат надежда" за много жени, които не могат да забременеят.
 
Той добави, че след това успешно раждане трансплантация на матка може да се извършва вече по-често.
 
Михаел Гушев, кореспондент на вестник "МАРИЦА"
Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?