2374
Следвайте ни

Здравните работници в цяла Турция стачкуваха СНИМКИ

viber icon

Турският лекарски съюз (ТТБ) обяви еднодневна стачка днес в знак на протест срещу оттеглянето на законодателно предложение в парламента, предвиждащо подобрения в личните права на служителите на лекарите и зъболекарите. 


Тъй като стачката е в сила от ранните сутрешни часове, в лечебните заведения в цялата страна днес не се предлагат здравни услуги, освен спешна помощ, диализа, интензивно лечение и спешна помощ за деца. 


Стачката, призована от TTB, е подкрепена и от Синдиката на работниците в здравеопазването и социалните услуги (SES), Прогресивния съюз на здравните работници и Общия съюз на браншовите държавни служители в здравеопазването и социалните услуги.


След като TTB обяви стачката, както пациентите, така и здравните работници изразиха подкрепата си. Залите на болниците и поликлиниките останаха празни.


Призивът на TTB гласи: Тази стачка е предупреждение, че претендираме за защита на правата в нашия труд, както и за правото на хората на здравеопазване. Обществото също трябва да даде ухо на нашия глас. Правителството трябва да чуе лекарите, здравните работници и работници. Днес е денят, в който насърчаваме солидарността и заставаме рамо до рамо, вярваме един на друг и упражняваме силата на нашата професия.


Протестиращите настояват, всички работници от сектора, работещи на тежки и опасни работни места, да получават компенсация от 1 година на всеки 5 години, настояваме за допълнителни увеличения на доходите според труда който полагаме. Те искат основна заплата, с която да могат да се прехранват и която да се отрази и на пенсиите им. 
Стачкуващите настояват за ефективен закон срещу насилието, безопасни работни места и здравословна работна среда. Както и за цялостен закон за професионалните заболявания в лицето на болестите, причинени от професията, особено COVID-19.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?