Следвайте ни

Затвориха прочута златна мина край Троя СНИМКИ

viber icon

Канадската минна компания Аламос Голд заяви, че холандските му звена ще предявят иск за неустойки в инвестиционен договор в размер на над 1 милиард долара срещу Турция за „несправедливо третиране и отчуждаване" на техния турски проект за добив на злато.


"Аламос" има активно присъствие в Турция от 2010 г.  Неговите дъщерни дружества са инвестирали в Турция над 250 милиона щатски долара в проекта.  Те са платили до момента над 20 милиона долара хонорари, данъци и горски такси за турското правителство, според изявлението.


Правителството обаче не успя да предостави рутинно подновяване на лицензите за добив на компанията по отношение на златната мина Киразлъ, поради мащабни граждански, екологични протести, твърди компанията.


„След 10 години усилия и над 250 милиона долара, инвестирани от компанията, бяхме затворени за повече от 18 месеца по начин, без прецедент в Турция, въпреки че получихме всички разрешителни, необходими за изграждането и експлоатацията на мината“, се казва в нея.


Проектът за мина в планинската верига Каздаалари, който в древността е бил известен като връх Ида, предизвика общественото недоволство през последните месеци. Няколко екологични групи организираха множество демонстрации и са сформирали протестен лагер в близост до строителната площадка, която се намира на около 32 километра югоизточно от руините на древния град Троя.


Турция започна да добива злато през 2001 г., което възлизаше на 1,4 тона. През последните 20 години тя е произвела 382 тона злато, което е помогнало на страната да получи данъчни приходи, еквивалентни на 76 тона злато.


Ръстът на златната индустрия в Турция доведе до инвестиции от над 6 млрд. долара, като в сектора към момента работят над 13 000 души.


В момента в експлоатация са общо 18 златни мини, докато 20 нови проекта за рудници очакват инвестиции.


Производството през 2020 г. достигна своя връх от 42 тона, но се очаква да достигне обем от поне 45 тона до края на годината, каза Мехмет Йълмаз, председател на Асоциацията на турските златодобивни компании. 
 
 
 снимки: Дойче веле

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?