2374
Следвайте ни

Затвор за родители, които не пускат децата си на училище заради COVID-19. Вижте къде

viber icon

До две години затвор очаква родители в Гърция, които отказват да пуснат децата си на училище, заради несъгласие с наложените здравни протоколи за COVID-19, пише местният вестник "Етнос". Правителството готви законова промяна, която предвижда затвор и последствия за родителските права на гражданите. Заявката идва от министъра на образованието Ники Керамеос.

Според изданието в някои райони на страната има много случаи родители да отказват децата им да посещават училище. Част от учениците отсъстват прекалено дълго от учебни занятия и са застрашени да загубят годината.

Учебната година в Гърция започна през септември с въвеждане на задължителни протоколи, които имат за цел да ограничат разпространението на пандемията.

Според правилата учениците, учителите и непедагогическият персонал, които не са ваксинирани, трябва да правят домашни тестове два пъти в седмицата. Резултатите се въвеждат в специална платформа, която издава на учениците карта. С тази карта те ходят на училище.

В началото на въвеждането на новите изисквания имаше родители, които отказваха децата им да бъдат тествани и да носят маски. Имаше протести пред някои училища и внесени жалби срещу учители и директори.

В такава ситуация училището първо се свързва с родителите. Ако не получи отговор, информира дирекцията по образование. Следва информиране на прокуратурата и социалните служби.

Прокуратурата трябва да разследва сигнала като в някои случаи може да се стигне до отнемане на родителските права.В сегашната процедура обаче не се предвижда наказателно преследване за родителите, които спират децата си от училище. От министерството на образованието планират в сътрудничество с правосъдното министерство да отстранят този пропуск, в резултат на което родителите ще носят наказателна отговорност.

В същото време социологическо проучване показва, че голяма част от гръцките граждани подкрепят въвеждането на задължителна ваксинация, пише в. "Катимерини". 66 процента от участвалите в анкета на "Пулс" се обявяват за задължителна ваксинация на определени професионални групи. Голям е делът на тези, които споделят, че вече са се ваксинирали или планират да го направят. Половината от анкетираните искат по-строги мерки за неваксинираните.

Целта на гръцкото правителство е да постигне 80 на сто ваксинационно покритие за населението си, пише гръцкият вестник "Прото тема", като цитира изказване на премиера Кириакос Мицотакис в интервю за "Вашингтон поуст".

Управляващите категорично отхвърлят възможността за налагане на локдаун, посочва още изданието. Вчера говорителят на правителството Янис Иконому отново подчерта, че се полагат усилия за увеличаване на броя на ваксинираните както с първа, така и с трета доза, подкрепа на здравната система и засилване на контрола по изпълнението на мерките, които Атина наложи за неваксинираните си граждани.

Вчера в страната бяха регистрирани под 7000 новозаразени и 78 смъртни случаи.

Междувременно БНР съобщи за засилен интерес към ваксинирането срещу вируса, констатиран от гръцките власти след въвеждането на ограничения срещу неимунизираните. Около 70 хиляди на ден си поставят ваксина, съобщават от министерството на здравеопазването. Гърците вече чакат на опашка на много места в страната пред центровете за ваксинация. Част от лекарите от Съвета за контрол на пандемията настояват да се въведе задължително ваксиниране и да се тестват дори хората с поставени две дози. Правителството отказа да приложи тези мерки.

Проблем пред властите е големият брой от около 570 хиляди граждани над 60-годишна възръст, които не са ваксинирани дори с първа доза.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

лютиче

лютиче

27.11.2021 | 00:36

Браво на гърците! Българските лекари, които са съветвали пациентите си да не се ваксинират по най-различни причини, са виновни за смъртта на много хора. Тези от тях, които са нямали научни основания за "антиваксърските" си консултации трябва да бъдат подведени под отговорност. Както и разпространителите на неверни слухове за ваксините и последствията от тях. Само така ще можем да спасим човешки животи.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?