Следвайте ни

Затваря ли България мини и тецове? Ето за кога отложиха решението СНИМКИ

viber icon

Ще затваря ли България мини и тецове, ако стане 60% - кой как гласува от евродепутатите ни и защо

Лидерите на страните от ЕС отложиха за срещата си през декември решението за целите за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г. По въпроса има остри разногласия между отделните държави, предаде Франс прес, цитиран от "24 часа".

Европарламентът иска намаляване на вредните емисии с 60% за всяка страна членка до 2030 г., а така България би затворила рязко мини и тецове. Това съобщи премиерът Борисов в Брюксел, където бе на Европейския съвет.

Еврокомисията иска понижение от поне 55% спрямо равнищата от 1990 г. Няколко страни от Източна Европа начело с Полша обаче казват, че за тях е невъзможно да изпълнят тази цел, отбелязва АФП.

Борисов изтъкна, че преди да се вземе това решение, трябва да има повече яснота и за финансовия натиск в условията на коронавирусна пандемия.

“Важен е дебатът, който ще проведем с колегите от Европейския съвет в контекста на представеното от ЕК предложение на План за климата до 2030 г., чиято амбиция е за намаляване на емисиите в ЕС до 2030 г. да е повишена от 40% на 55% спрямо нивата от 1990 г.”, написа премиерът в профила си във фейсбук след среща с унгарския си колега Виктор Орбан.

“Преди да вземем решение, трябва да имаме яснота как това ще се отрази на всяка държава и как можем да го постигнем, особено в условията на пандемия, когато допълнително финансово са натоварени държавите и бизнесът. Трябва да имаме отговорите на много въпроси, за да можем да вземем най-правилното решение, което да осигури по-доброто бъдеще на всички европейци”, допълва Борисов

Гласуването в ЕП за 60% беше миналата сряда. “Моите политически опоненти в България се надпреварват да говорят как искат да запазят миньорите, мините и топлоелектрическите централи, но в ЕП социалдемократи, десни извън ГЕРБ, либералите от ДПС, от БСП са гласували за 60% таван”, обяви Борисов.

С 392 гласа “за”, 161 “против” и 142 въздържали евродепутатите са приели идеята за 60% намаляване на емисиите. От 17-те българи 9 са подкрепили предложението - всички от БСП и ДПС, както и Радан Кънев от ДБ. Петимата от ГЕРБ са се въздържали.

“Против” са били само Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО, както и Александър Йорданов - СДС. 

Спорът по тавана на вредните емисии остана за декември

Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ:

Въздържахме се при гласуването, това е много висока междинна цел 
От ГЕРБ се въздържахме, защото за нас 60% са много висока междинна цел за 2030 г. Тя не е толкова далеч, особено за страни като България, където има голяма зависимост от въглища. Средствата, които ще бъдат нужни за регионите в преход, трябва да са много по-големи и както Урсула фон дер Лайен каза, никой не трябва да бъде в по-лоша ситуация заради този енергиен преход. 

Това няма да се случи от днес за утре. Дълъг процес е и трябва да си поставим реалистични цели. ЕНП със зъби и нокти се съпротивляваше на тези 60%. Позицията ни беше да са по-ниски процентите, но накрая се съгласихме на 55%. Принципно сме съгласни, че трябва да се намалят въглеродните емисии, трябва да инвестираме в зелени технологии, но въпросът е с какви средства и колко бързо.

Спорът по тавана на вредните емисии остана за декември

Ангел Джамбазки, ВМРО/ЕКР:

Това искане е неизпълнимо 
Гласувах “против”, защото това искане е напълно неизпълнимо и представлява опасен зелен фанатизъм. От една страна, той застрашава хиляди работни места на българи в Маришкия басейн. А от друга - националната ни сигурност, защото, ако решим “спираме ги веднага”, това какво означава - знаете, че Маришкият басейн осигурява 60% от енергийния баланс на страната през зимата. Така че това е абсолютно неразумно, фанатично и крайно левичарско в духа на новия розово-зелен болшевизъм. Те, ако не се занимават със зелени сделки, се занимават с 33 пола. Делегацията на ВМРО в Европарламента и ЕКР сме “против” Зелената сделка. 

Спорът по тавана на вредните емисии остана за декември

Петър Витанов, БСП/ПЕС:

Подкрепяме 55, а не 60%

 
Не подкрепихме 60% намаляване на емисиите към 2030 г., а 55% - толкова беше оценката на ЕК, подкрепена с оценка на въздействие, която ясно казва, че е възможен ръст на европейските икономики при това намаляване. Тази позиция беше подкрепена и от цялата ЕНП. А за този юнак, който твърди, че ние сме подкрепили 60%, трябва да се знае - той казва, че можем да намалим само с 40%. Само че от 1990 г. България е намалила своите въглеродни емисии с 42%. Т.е. той какво може - да увеличи с 2% въглеродните емисии, за да изчисти климата ли? Иска да вземе парите, без да направи реформите, за да бъде облагодетелстван обръчът от фирми и да заложи бомба за всяко следващо правителство, което ще трябва да направи тези реформи. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?