3906

Затопляне на отношенията! Знаменита среща между лидерите на САЩ и Китай

Поредицата от контакти между китайски и американски представители на различни нива през последно време са признак, че двете страни се опитват да стабилизират отношенията си

Те създадоха основа за предстоящата в сряда в Сан Франциско, среща между Си Дзинпин и Джо Байдън.

Тя ще бъде тяхната първа след като разговаряха по време на форума на Г-20 в Бали през ноември 2022 г. Двамата ще обменят мнения по стратегически, общи и свързани с двустранните отношения въпроси, както и с горещите международни проблеми, предава Радио "Китай".

Пътят до настоящата среща между Си и Байдън не бе лесен, а връщането към договореностите от Бали е ключът за нейния успех. През изминалата година в китайско-американските отношения имаше проблеми, причината за което бе именно неизпълнението на консенсуса от Бали. Те започнаха да се обтягат след скандала със сваления над САЩ китайски метеорологичен балон, който според американската страна е бил шпионски, последва разрешение от Вашингтон за транзитна визита на тайванския лидер Цай Инуън, за да достигнат точката на замръзване след въвеждането на американската забрана за износ на чипове за Китай.

Всичко това бе в разрез със заявеното от Си Дзинпин и Байдън в Бали, представлява грубо нарушение на китайски интереси и логично доведе до прекъсване на диалога между двете страни.

През юни тази година държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън посети Китай, демонстрирайки желание за подобряване на отношенията. И това бе правилен ход, тъй като във Вашингтон са наясно, че оказването на натиск върху Китай няма да доведе до нищо, а е необходимо сътрудничество за разрешаване на въпросите за климатични промени, регионалните конфликти и възстановяването на световната икономика.

За първи път официални представители на американското правителство участваха в току-що приключило 6-о Международно изложение за внос в Шанхай, а броят на представилите се там компании бе рекордно висок - над 200. Това показва, че Китай и САЩ имат множество общи интереси. А как САЩ трябва да гледат Китай? Отговор даде губернаторът на щата Калифорния Гевин Нюсъм при визитата си в страната: "Колкото по-успешен е Китай, толкова по-успешни ще сме и ние".

Предстоящата среща между Си Дзинпин и Джо Байдън в Сан Франциско е знак, че Китай желае искрено да работи за подобряване на двустранните отношения, както и показва, че страната осъзнава отговорностите си за отношенията със САЩ, за световния мир и развитие. В този смисъл, Пекин продължава да смята, че прагматичният диалог с Вашингтон изисква загърбване на представата за другата страна единствено като конкурент, преодоляване на негативното въздействие, оказвано от теснопартийни и частни интереси, и обръщане към реалните интереси на държавите и хората. Когато на искреността бъде отговорено с искреност, тогава и двете страни ще гледат в една и съща посока, предаде dir.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Какво затопляне на отношения с зад океански агресор

Какво затопляне на отношения с зад океански агресор

13.11.2023 | 23:08

Никой не обича зад океанския агресор

Отговори
1 2

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?