49

Застрашеният анадолски леопард се завърна в Турция

Застрашеният анадолски леопард за последен път беше заснет на снимка през август 2019 г., а за първи път е регистриран в Турция през 1974 г. 

Този уикенд той бе забелязан отново в крайните източни райони на югоизточната ни съседка, съобщи Генералната дирекция за опазване на природата и националните паркове в Анкара.

АА

„Легендата се появи отново с цялото си величие в тези древни земи“, съобщават от генералната дирекция в публикация в социалните медии, придружена от снимка на анадолския леопард.

В изявлението се казва още, че служителите са по следите на леопарда и предприемат мерки за защита на животното.

Според Международния съюз за опазване на природата (IUCN) анадолският леопард, който е рядък вид от дивата природа на Турция, е бил уловен на 25 август 2019 г. с фотокапани, поставени от генералната дирекция.

„От 1974 г. изследванията, мониторингът и дейностите по опазване на този рядък вид, който се смяташе за изчезнал, се извършват щателно. Анадолският леопард, най-големият в района, има важна стойност не само по отношение на биоразнообразието, но и в историята и културата на Анадола.

 

Според откритията на изследователите е известно, че анадолският леопард изминава повече от 25 километра на ден.

 

Експертът по дивата природа на WWF Турция Ахмет Емре Кютюкчу е един от малкото експерти по дивите животни в Турция. „Преди две години създадохме стратегически план за леопардите. До днес министерството беше далеч от темата, защото информацията за съществуването на животното не беше достатъчна. Сега сме толкова близо до леопарда, че никой не може да остане безразличен. Съществуването на това създание се е превърнало от мит в реалност.

АА

Кютюкчу подчерта, че видът, наблюдаван в Анадола и често описван като анадолски леопард, всъщност е кавказкият леопард (Panthera pardus saxicolor), от който в света са останали само около хиляда индивида. 

" Все още не знаем точно дали видът се и заселил трайно и се размножава на територията на Турция. Най-близката популация, за която имаме информация, се намира в планините Загрос в северен Ирак, Армения, Нахичеван и регионите на Иран близо до нашите граници. Това животно може да пътува на много дълги разстояния. Знаем, че сниман в Азербайджан леопард е пропътувал 300 километра до и от Армения.

Предполагаме, че младият индивид, сниман в Тунджели, Източна Турция, е дошъл тук от съседни страни.

Ако има популация в Турция, по-вероятно е да е около Хакари, до границата с Ирак. Първото нещо, което трябва да направим, е да определим къде може да живее той в нашата страна. Зоните, които са подходящи за способността на животното да посреща хранителните си нужди и които са свободни от човешки натиск, трябва да бъдат определени като приоритет.", заключи Кютюкчу.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?