3906

"Засяването на облаци": Каква е причината за наводнението в Дубай

Повече от 14 сантиметра дъжд паднаха в Дубай за 24 часа във вторник при среден годишен валеж в пустинния район от едва 9,5 сантиметра. Системата за отводняване в страната бързо отказа, потапяйки пустинния град под вода.

Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“.

Какво се случва в Дубай след голямото наводнение

Мнозина заподозряха, че проливните дъждове може да са предизвикани от практика, известна като „засяване на облаци“. Емирствата нарекоха това спекулации, които не отговарят на истината.

Какво представлява "засяването на облаци"

Еколози предупреждават, че от години ОАЕ пркатикува агресивната кампания за изкуствено предизвикване на дъжд, когато малки самолети летят през облаците, разпръсквайки специални химикали.

Обединените арабски емирства, разположени в един от най-горещите и сухи региони на Земята, са пионери в усилията за посяване на облаци и увеличаване на валежите.

Засяването на облаците причини ли бурята?

След дъжда няколко доклада цитират метеоролози от Националния център по метеорология, метеорологичната агенция на ОАЕ, които казват, че са извършили шест или седем полета за засяване на облаци преди дъжда.

Данните от проследяване на полети показаха, че един самолет за засяване на облаци, е прелетял над страната в неделя. Въпреки това метеорологичната агенция каза на Ройтерс, че не е имало подобни операции преди бурята, пише dariknews.bg.

Редица експерти също казаха, че е малко вероятно пороите да са причинени от засяване на облаци.

Фридерике Ото, старши преподавател по науки за климата в Imperial College London смята, че е подвеждащо да се говори за засяването на облаци като причина за валежите, паднали над Дубай.

„Посяването на облаци не може да създаде облаци от нищо. То насърчава водата, която вече е в небето, да се кондензира по-бързо и да завали на определени места", допълва специалистката

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?