2374

Засякоха два случая на холера в Южна Африка

Южна Африка призова гражданите на страната към бдителност, след като здравните власти потвърдиха два внесени случая на холера.

Министърът на здравеопазването на Южна Африка Джо Фаала обясни, че двата случая са на сестри, които са пътували до Малави, за да присъстват на погребение. Освен това се съобщава, че няколко членове на семейството имат симптоми, съвместими с болестта, и се изследват в лаборатории.

Южноафриканското правителство, което призова хората да осигурят подходяща хигиена, както и да използват безопасна или дезинфекцирана вода или да изхвърлят напълно екскрементите, заяви, че работи в "тясно сътрудничество" с местните власти, Националния институт за заразни болести и Световната здравна организация, за да следи отблизо ситуацията.

От друга страна, министърът на здравеопазването припомни, че холерата не е ендемично заболяване в държавата, като съобщи, че последната епидемия, внесена от Зимбабве, е била през 2008-2009 г., когато в страната са регистрирани 12 000 случая.

Малави е изправена пред епидемия от холера, обявена през март миналата година, която е довела до смъртта на повече от 1200 души в страната, според последните данни на Министерството на здравеопазването. През последните няколко месеца изпълнителната власт на Малави наложи и отмени редица мерки, включително затваряне на училища в някои от градовете на страната. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?