Следвайте ни

Засилен трафик по границите: Над 100 хил. влезли в Турция през България за 3 дни

viber icon

Десетки хиляди турски граждани със семействата си, живеещи в чужбина и желаещи да прекарат годишния си отпуск в Турция, тези дни преминават през България и влизат в Турция през ГКПП Капитап Андреево /Капъкуле. От време на време на входа за Турция на граничния пункт има огромна опашка и тълпа.

С приближаването на Курбан-байрама - 20 юли, и началото на лятната ваканция в училищата и университетите в Германия, Франция и Швейцария, където турците са съсредоточени, стотици хиляди пътници се отправиха към Турция. 21 хиляди 206 души в петък, 22 хиляди 932 в събота и 30 хиляди 367 души в неделя преминаха през Капъкуле, показва статистиката.  Тази седмица и най-вече през уикенда се очаква най-голямият пик на преминаващите. Като се прибавят и другите входни ГКПП-та, броят им надмина 100 хиляди само за миналия уикенд.

Тази година в медиите излязоха новини, че Гърция прави някои бюрократични спънки при транзитно преминаване на турски граждани. Ето защо повечето предпочетоха транзита през България. 

Ако нямате належаща работа през този уикенд в Одрин, ви препоръчваме да избегнете ГПКК Капитан Андреево, тъй като трафикът се очаква да е изключително натоварен. ГПКК Лесово и този при Малко Търново са значително по-спокойни. 

От МВР припомнят, че Българските граждани, желаещи да преминат през граничните пунктове с Турция, трябва да представят отрицателен PCR тест за SARS-Cov-2, не по-стар от 72 часа, бърз антигенен тест, не по-стар от 48 часа или сертификат за ваксинация срещу Covid-19, ако са изминали не по-малко от 14 дни от завършване на ваксинацията. Пътуващите могат да представят също официален документ, издаден от компетентна институция, че са преболедували Covid-19 в рамките на последните 6 месеца преди влизане в страната.


Освободени от тези изисквания са екипажите на транспортните средства, децата до 6-годишна възраст и подрастващи под 18 години, които пътуват с родители с ваксинационен сертификат.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?