71

Защо това лято е толкова горещо? Вижте отговора

В много китайски провинции жегата продължава, като в петък Китайското метеорологично управление издаде първия за тази година червен код за високи температури. Това лято дори градовете, които отчетоха температури от 40 °C, нямат шанса да влязат в топ 10 на най-горещите градове в страната.

Началото на есента, един от сезоните в традиционния китайски календар, което се падна на 7 август, не успя да донесе по-ниски температури. Експертите прогнозираха, че настоящата гореща вълна, която в някои южни провинции започна в началото на юни, ще се задържи още една или две седмици, пише "24 часа".

Според Джън Фей, научен сътрудник в Института за атмосферна физика към Китайската академия на науките, основната причина за необичайно дългите горещини тази година е обширният субтропичен антициклон. „Антициклонът е явление, при което потъването на въздушните потоци причинява значително повишаване на температурите близо до повърхността, а ясното време с по-малко облаци увеличава слънчевата радиация и също предизвиква по-високи температури на земята“, обясни Джън Фей в интервю за Глобъл таймс. Той добави, че устойчивият антициклон е засегнал не само Китай, но и държавите в Европа и Северна Америка, които са на същата географска ширина. Той е част от феномена Ла Ниня.

Според експертите с ускоряването на промените в климата екстремните и необичайни метеорологични условия ще са по-чести.
Това съдържание е подготвено от журналисти на Китайската медийна група.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?