44
Следвайте ни

Защо Тел Авив се превърна в най-скъпия град за живеене в света?

viber icon

ел Авив изненадващо зае първото място в класацията на "Икономист интелиджънс юнит" за това колко е скъпо да се живее в различни места по света, пише dnevnik.bg. В новата класация, разпространена днес, израелският град за пръв път се изкачва на върха, измествайки Париж на второ и Сингапур на трето място.

В списъка, обхващащ този път 173 града, изкачването на Тел Авив от петото място преди година е обяснено с поскъпването на около една десета от наблюдаваните над 200 стоки и услуги в града. Водещи са хранителните магазини и транспортът, а покачване на цените има и при имотите (особено в жилищните части), които иначе не са включени в изработването на специалния индекс.

Не навсякъде е така - Рим например е слязъл най-много в класацията (от място 32 на 48) заради чувствителното поевтиняване на храни и дрехи.

Десетте най-скъпи града

 1. Тел Авив
 2. Париж
 3. Сингапур
 4. Цюрих
 5. Хонконг
 6. Ню Йорк
 7. Женева
 8. Копенхаген
 9. Лос Анджелис
 10. Осака


Авторите отбелязват, че темпото на инфлацията, която проследяват в наблюдаваните градове, е най-високото от последните 5 години. Поскъпването е по-бързо от времената преди пандемията - с 3.5% в местна валута срещу 1.9% през миналата година и 2.8% през 2019 г.

Този проблем се влошава от промените в обменните курсове, проблеми с навременна доставка на стоки и компоненти и различно търсене от потребителите. Това е особено видимо при транспорта заради поскъпването на горивата средно с 21%.

 

Десетте града с най-скъпи горива
(цена за 1 л безоловен бензин)

 1. Хонконг - $2.50
 2. Амстердам - $2.18
 3. Осло - $2.06
 4. Тел Авив - $2.00
 5. Хамбург - $1.99
 6. Атина - $1.98
 7. Рим - $1.98
 8. Стокхолм - $1.97
 9. Рейкявик - $1.97
 10. Хелзинки - $1.96


Добавени са 40 града, сред които 7 от САЩ и 11 от Китай, като повечето американски градове слизат надолу в класацията благодарение положителния ефект от федералната помощ за икономиката и относително малкото значение (изненадващо и за "Икономист") на транспортните разходи спрямо средните глобални показатели.

 

 

На дъното на класацията са градове от Близкия изток и Африка като Дамаск и Триполи, но това, че са относително евтини за живеене, далеч не ги прави предпочитани места. Техеран е градът, изкачил се най-много в списъка - от 79-о на 29-о място, и причината са възстановените американски санкции заради ядрената програма на Иран, причиняващи недостиг на стоки и повишаване на цените.

 

Десетте най-евтини града

 1. Дамаск
 2. Триполи
 3. Ташкент
 4. Тунис
 5. Алмати
 6. Карачи
 7. Ахмедабад
 8. Алжир
 9. Буенос Айрес
 10. Лусака

 

 

За ориентир от "Икономист" са избрали живота в Ню Йорк, а новата класация е втората за годината. Данните за нея са събрани в периода между 16 август и 12 септември, когато рязко поскъпнаха транспортните разходи между Китай и САЩ с последващо вдигане на цените на много стоки. Това допълнително се отразява на класацията, в която Ню Йорк е поставен на шесто място, т.е. има пет града, където поскъпването е било още по-голямо. За четири града има хиперинфлация - Каракас, Дамаск, Буенос Айрес и Техеран.

 

В Тел Авив ефект за изкачването му на върха играе засилването на шекела спрямо долара. Но поскъпването на националната валута на Израел е само с 1.6%, докато една десета от стоките в града рязко са поскъпнали: алкохол (второ място в света), транспорт (второ), развлечение (шесто).

 

Няма някаква ясни регионални тенденции в движението в класацията. Отново в горната ѝ част са градове от Европа и развитата част на Азия, докато тези от Северна Америка и Китай остават с относително умерени разходи за живот.

 

Прогнозата за следващата година е глобалната инфлация да намалее - но относително - от 5.1% през 2021 г. на 4.3% през 2022 г. Ако бизнесът преодолее забавянето във веригите на доставки и няма ново блокиране заради пандемията, ситуацията би трябвало да се подобри в много от градовете към края на следващата година.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?