71

Защо ПВО на Украйна е безсилна срещу руските комплекси С-300 и С-400

Русия вече изпитва недостиг на високоточно оръжие и започна да използва в Украйна и неуправляеми ракети, които дават големи отклонения. Безсилна ли е срещу тях украинската противовъздушна отбрана?

Най-малко 45 души загинаха, след като ракета удари жилищна сграда в украинския град Днепър. Украинските военни заявиха, че атаката е била извършена с руска крилата ракета Х-22. Москва отрече причастността си към нападението.

По данни на украинската армия сред ракетите, използвани от Русия, има и такива, срещу които украинската противовъздушна отбрана (ПВО) е безсилна. Какво може да помогне на Украйна в борбата с руските ракетни атаки и как обикновените украинци могат да се опазят от тях? Това обяснява  летецът инструктор и полковник от запаса на украинските въоръжени сили Роман Свитан пред Дойче веле, цитиран от  dnes.bg.

Променя ли се тактиката на руските ракетни удари?

Напоследък руската армия изпитва глад за снаряди и ракети, което си личи и по намалялата интензивност на руския обстрел на фронта. Те вече посягат на т.нар. неприкосновен запас от стратегическия резерв. За да изтощят украинската ПВО, напоследък руските войски започнаха да използват и зенитни ракетни комплекси С-300 и С-400, за да поразят точно тези обекти, чието разположение са разузнали. Същевременно започнаха и все по-често да използват неуправляемите ракети Х-22, казва Свитан.

Той обяснява, че Х-22 са свръхзвукови крилати противокорабни ракети с ниска точност. Ако не се използват срещу кораби, ги наричат ракети на терористичната заплаха. Кръговото им отклонение е 300 м, но вероятността ракетата да попадне в зададения кръг е само 50 процента. Останалите 50 процента предполагат ракетата да попадне в кръг с диаметър два километра. Нейните тактико-технически данни са настроени така. Обичайно нейни цели би трябвало да бъдат големите самолетоносачи. Х-22 е била замислена като тактическо ядрено оръжие, за което точността не е толкова важна. Използването на това оръжие по начина, който виждаме сега, е терористичен акт.

Със средствата за отбрана, с които Украйна разполага, тя не може да сваля ракетите Х-22. Скоростта на тези ракети е много висока, украинските зенитно-ракетни комплекси не могат да ги прихванат, защото не успяват да реагират своевременно. Този вид ракети могат да бъдат прехванати с комплексите "Пейтриът", но засега не е известно какви комплекси ще  бъдат предоставени на Украйна от западните държави. Срещу Х-22 може да се използва и зенитно-ракетният комплекс SAMP-T. Но докато Украйна не получи такива комплекси, Х-22 остават проблем, посочва Свитан.

Запитан за серия взривове в Киев и в Киевска област, при което не е имало обявяването на въздушна тревога и дали това също ли са били руски ракети, които украинската ПВО не е успяла да „види", Свитан казва, че както е съобщил Генералният щаб на украинската армия, това са били ракети от С-300 или С-400. Те са предназначени за

унищожаването на въздушни цели,

но заради ракетния глад Русия е започнала да ги използва за поразяването на наземни цели. Обсегът им не е голям, но скоростта им е много висока - над два пъти скоростта на звука.

Освен това тези ракети се движат по балистична траектория. Заради високата скорост украинските локатори не могат да ги засекат и затова не могат да реагират бързо, не успяват да обявят въздушна тревога.

С-300 и С-400 са голям проблем за украинските гранични градове и тези близо до фронта. Ракетите от С-300 летят на разстояние 100 километра, а от С-400 могат да поразяват цели на разстояние до 250 километра. Русия би могла да ги използва и от територията на Беларус, и от своя територия. Респективно всички украински градове, които са на до 250 км от границата, могат да попаднат под техните удари, казва Свитан.

Запитан как би могло да изглежда противодействието срещу тях, той посочва, че и в това отношение роля могат да изиграят най-новите зенитно-ракетни комплекси, каквито Украйна още няма - по-конкретно отново "Пейтриът" и SAMP-T, каквито са обещани на Украйна. При това Украйна има нужда от по-голям брой от тях - няколко десетки SAMP-T или няколко батареи "Пейтриът".

Има и още един вариант, казва Свитан - да бъдат

унищожени пусковите установки на територията на Русия

и на Беларус, „но ние не разполагаме с далекобойни ракети за целта. Имаме нужда от ATACMS, за да се опазим от С-300 и С-400. Би помогнало и унищожаването на заводите за производство на пускови установки и на въпросните ракети. За това са нужни ракети от типа "Томахоук", които могат да прелитат 2000 километра. За защитата от ракетите С-300 и С-400 зависим от нашите международни партньори“, казва Свитан.

Тези ракети са много опасни за хората - защитата от тях е възможна само в солидни железобетонни укрития. При положение, че няма предупреждение обаче, най-добрият начин да се спасиш от тези ракети сега е да заминеш за Европа или за тази част от територията на Украйна, която е отдалечена на повече от 250 км от границата или от фронта, казва още той.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
гербав комсомолец  и местен шорошоядец

гербав комсомолец и местен шорошоядец

24.01.2023 | 14:28

и ние това се чудим: Русия са на стари зилове и касетофони Юнитра, а руските самолети падат, като ютии и да, каквото плати Сорос - това е!

Отговори
3 3
Комунистически идеали втора употреба на половин цена

Комунистически идеали втора употреба на половин цена

24.01.2023 | 13:54

Мразим украинците, били богати, карали джипове и живеели в петзвездни хотели. Всичките. И обичаме руснаците в едно с олигарсите им милиардери с откраднатите от народа пари, с яхтите, частните самолети, дворците и именията в омразния “Колективен Запад”. Обичаме да споменаваме славянство и православие, пропускайки украинците, но включвайки брадатите чеченци, които вече са от добрите.

Отговори
7 2
Иванчо Драгел

Иванчо Драгел

24.01.2023 | 13:29

Един възкликнал: :-Я, колко мачове!". Аз, я колко много "словесна рлява при това баята"

Отговори
1 2
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

24.01.2023 | 13:06

Заради "ракетния глад"... Хи хи хи. Ракетите на Русия нали отдавна свършиха, а бре списувачи? А че използват евтините дронове-мотопеди, струващи по 20 хиляди долара, и управлявани по радио, с което постигат точност на попадението дори върху движещ се танк, това заради свършените ракети ли е? Или на някого му е свършил пълнежът в гаванката?

Отговори
5 8
хахаха

хахаха

24.01.2023 | 13:19

Поредният глупак и лъжец. От началото на годината Русия намаля в пъти използването на ракети (в ПЪТИ) в сравнение с предишните 3 месеца когато стартира нападенията над електроцентралите и съоръженията за електроразпределение. Русия няма капацитет да зитрелва всеки месец по 300 ракети срещу Украйна, както ясно се вижда от началото на годината. Дроновете Мъченик, за които Русия нагло лъже, че не били иранския Мъченик а нещо друго, от ноември месец насам НЕ ЛЕТЯТ. Провери го това, дебил!!!

Отговори
6 4
ДУРО

ДУРО

24.01.2023 | 13:01

Фактите говорят друго. Русия наистина изстрелва С-300 по наземни цели. Особеностите им са малка дължина на полета, сравнително малък заряд, но висока скорост - 6 пъти скоростта на звука. Просто предназначението им е такова. При тази скорост не могат да бъдат свалени. Що се отнася до самоунищожението, това е въпрос на автоматика и настройки. И понякога на повреди.

Отговори
7 2
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

24.01.2023 | 13:13

Пишеш глупости, при това наизуст. Руснаците за близки цели използват артилерия и РСЗО. Имат ги в предостатъчни количества, а и военните заводи работят на 4 смени. Няма никаква причина да използват зенитна ракета за наземни цели. Ежедневно РВС изстрелват повече снаряди, отколкото мириканците за цялата афера в Ирак - над 10 до 20 хиляди. Дневно. И така могат да работят години наред, защото имат огромни запаси. Урките разполагат с десеткратно по-малобройна артилерия, която вече е изцяло зависима от външни доставки, защото цялото съветско въоръжение е унищожено още в първите два месеца на СВО. Анадънмо?

Отговори
4 6
ДУРО

ДУРО

24.01.2023 | 13:25

В кръчмарски спорове не участвам. Ти си направи справката. Имаш интернет.

Отговори
5 0
ГЮРО

ГЮРО

24.01.2023 | 12:39

Не видях аФФтор на този невежествен буламач. С-300 и С-400 са противоракетни и противовъздушни системи. Какво ПВО го патило аФФтора, та ПВО срещу ПВО кога и къде е било? Та ракетите на С-300 и С-400 били мноо опасни. Нещастникът драскач така и не знае, че зенитна ракета, която не е достигнала цел във въздуха, автоматично се самоунищожава. Отделен въпрос е защо укробандеровците изключват тези системи и ракетите им не се самоунищожават, а падат по жилищни сгради, след което обвиняват руснаците.

Отговори
9 7
редакционно

редакционно

24.01.2023 | 12:45

Какъв *аффтор* ?!?Гледаш им езиците - изтрити от употреба,ама нали за това им дават паричките!

Отговори
6 3
хахаха

хахаха

24.01.2023 | 13:13

Глупако, преди да си плещиш тъпотиите из форумите, вземи малко да се поинтересуваш за да не ти се смеят. Глупако, влез в тубата и напиши С-300 и Украйна и гледай. Русия от месеци насам изтрелва зенитни ракети, които използва като ракети земя-земя. Такова безумие военната история не помни, но като за тях е напълно нормално.

Отговори
8 3
Инфо

Инфо

24.01.2023 | 11:53

От октомри насам Русия изтреля няколко хиляди ракети по цели в Украйна, без това да се отрази особено на ситуацията на фронта. Самият факт, че за януари нападенията с ракети паднаха в пъти показва ясно, че и руснаците осъзнават безсмислието на ракетните удари. Основната цел си остана неизпълнена - чрез терор над мирното население из градовете да предизвикат през зимата огромна бежанска вълна, която да залее Европа и да разстъси социалните системи на страните там. Нищо от това не се случи и няма да се случи. Войната ще продължи със сигурност с години.

Отговори
22 3
ГЮРО

ГЮРО

24.01.2023 | 12:48

Че си прозд и невежа, е ясно от пръв поглед. Руснаците имат огромно преимущество в артилерия и ракетни системи. Затова жертвите на укронацитата са десетки пъти по-големи от руските. С ракети се унищожават далечните военни обекти, като казарми, складове, военни заводи, места за подготовка. С една ракета често пъти падат до 300 убити, както това стана в лагера за наемници близо до Лвов. Според американски данни урките са дали 403 хиляди жертви и 7525 танка и друга бронирана техника. А всички загуби в техника към 15 януари можеш да видиш тук: https://photo.iarex.ru/insimgs/202302/rex_8ff8fc106be1.jpg

Отговори
4 7
909

909

24.01.2023 | 12:51

не си прав, хотелите по морето и то петзвездните са пълни с "бедни" украинци

Отговори
5 7
Победа за Демокрацията !

Победа за Демокрацията !

24.01.2023 | 15:42

Слава Украiне !

Отговори
2 1

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?