4020

Защо Путин е в Северна Корея?

Експерти смятат, че посещението е свързано много повече с нуждата на Русия от оръжие, което да изпрати на фронтовата линия

Руският президент Владимир Путин ще посети Северна Корея за двудневно посещение, което започва днес. По време на посещението се очаква да бъде подписано споразумение за стратегическо партньорство между двете страни.

Предвижда се Путин да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, за да обсъдят задълбочаването на отношенията си, тъй като двете страни се сближават една с друга на фона на нарастващата изолация от страна на Запада.

През изминалата седмица наблюдателите на Северна Корея намекнаха, че посещението е предстоящо, а сателитни снимки запечатаха очевидни приготовления, които текат в Пхенян. Посещението ще отбележи второто пътуване на Путин като президент в изолираната страна и първото му от близо 25 години.

В понеделник помощникът на Кремъл Юрий Ушаков разкри пред руски репортери няколко подробности за пътуването, като подчерта потенциалното подписване на споразумение за стратегическо партньорство по въпросите на сигурността.

Но тъй като Русия е изправена пред нарастващ натиск от страна на Запада заради нахлуването си в Украйна, експертите смятат, че посещението е свързано много повече с нуждата на Русия от оръжие, което да изпрати на фронтовата линия.

Северна Корея, ръководена от Ким Чен Ун, се превърна в ключов мълчалив партньор в кампанията на Русия в Украйна. Представители на САЩ и Южна Корея обвиняват Ким, че е предоставил на Русия хиляди контейнери, пълни с артилерия, ракети и друго военно оборудване, което е удължило войната.

Неотдавнашен доклад на Блумбърг, позоваващ се на южнокорейското министерство на отбраната, сочи, че Северна Корея е изпратила близо пет милиона артилерийски снаряда на Русия, вероятно в замяна на ключови военни технологии и помощ, въпреки отричането както от страна на Пхенян, така и от страна на Москва.

Тези твърдения се подкрепят и от доказателства за открити в Украйна ракети, произведени в Северна Корея, за които се твърди, че са изстреляни от руски сили. Освен това сателитни снимки са заснели руски кораби, които товарят товари в севернокорейски пристанища, което засилва подозренията за нарастващо военно сътрудничество между двете държави.

Нараства загрижеността относно подобно споразумение за въоръжаване, при което Пхенян предоставя на Москва така необходимите боеприпаси за подхранване на войната на Путин в замяна на икономическа помощ и трансфер на технологии, които биха засилили заплахата от ядрените оръжия и ракетната програма на Ким. Търговията с оръжие между двете страни би била нарушение на санкциите на ООН, а нито Путин, нито Ким са заявили публично, че имат такова споразумение.

"Не е ясно какво биха могли да получат Ким Чен Ун и Северна Корея в замяна. Някои спекулации предполагат, че Северна Корея може да търси руски самолети за модернизиране на остарелите си военновъздушни сили, както и парични средства и зърно", казва професор Емануел Ким от катедрата по корейски език в университета "Джордж Вашингтон

"Това пътуване идва и в момент, когато Северна Корея търси напреднали технологии и военна подкрепа, като например шпионски сателити, за които Русия обеща да помогне", казва той пред Newsweek.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви през януари, че Москва и Пхенян развиват сътрудничеството си "във всички области, включително чувствителните". Партньорството е "много важно" за Русия, добави той.

В допълнение към военното сътрудничество са налице и икономически съображения. Въпреки че Северна Корея е по-скоро икономически обвързана с Китай, продължаващото сътрудничество между Русия и Северна Корея означава взаимен интерес за противодействие на западното влияние и санкции.

Военното, икономическото и друго сътрудничество между Северна Корея и Русия рязко се увеличи, след като Ким посети руския Далечен изток през септември за среща с Путин, първата им от 2019 г. насам.

Във вторник ще се състои втората среща на лидерите лице в лице в рамките на девет месеца.

Руската делегация ще включва видни фигури като заместник министър-председателя Юрий Борисов и министъра на външните работи Сергей Лавров. В чест на Путин ще се проведе държавен концерт, а Ким Чен Ун се очаква лично да придружи колегата си от летището, подчертавайки важността на посещението.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?