Следвайте ни

Защо октоподите са толкова умни?

viber icon

Знаете ли, че хора и октоподи са имали общ прародител? Последният е съществувал преди повече от 500 милиона години .  Днес, въпреки очевидните разлики, ни напомнят за собствената ни жажда за знание, пише Мортен Бреккеволд  в teconversation.com.

В етологията (наука за поведението на животните) е изследвана интелигентността на октоподите, която е класифицирана като индивидуална „когнитивна способност“. Това е механизъм, чрез който информацията от околната среда се възприема, обработва, трансформира, запомня и използва за вземане на решения и действия.

Какво прави октоподите толкова умни?

Изправени пред множество хищници, те могат се защитят, имитирайки заобикалящата ги среда, като променят цвета и дори текстурата на кожата си.  Майстори на камуфлажа са.

Без черупка октоподите са уязвими и при опасност се крият в кухина или пространството под скала. Някои видове „украсяват“ дупките си като добавят камъчета и черупки, други се придвижват из водата, носейки скривалищата със себе си. Такъв е случаят с кокосовия октопод , който е наблюдаван да носи кокосови черупки, за да се скрие в случай на опасност.

Те са и страховити хищници.  Имат голямото разнообразие от плячка, която консумират, включително морски раковини, ракообразни, риби и дори други главоноги. Използват уменията си за камуфлаж, за да ловуват, а пипалата им  изследват, докосват и вкусват околната среда, за храна в близост.

Октоподите използват различни техники за консумация на миди и мекотели, или разкъсвайки черупката със сила и поставяйки малък камък вътре, за да я държите отворена, или пробивайки черупката, за да инжектира парализиращ токсин, който ще накара плячката да се отвори . Този токсин се впръсква в много прецизен мускул под черупката, а октоподите научават и запомнят мястото на пробиване на всяка мидена обвивка, която консумират.
 

 

 

Без кости, но не безмозъчни

Октоподите са сложни животни за изучаване поради удивителните си способности.

Тъй като са без кости, могат лесно да избягат от резервоарите си през най-малкия отвор.  

Могат да обобщават сложен мисловен процес, при който трябва спонтанно да приложат предварително научено правило към нови обекти. Например, октоподите, които преди това са се научили да атакуват истинска топка, могат да продължат да атакуват виртуална топка на екран .

Те могат да се науча на някои неща, гледайки един от друг. Това е изненадващо, защото те са предимно уединени същества.

Октоподите отговарят на всички критерии за дефиниция на интелигентността: те показват голяма гъвкавост при получаване на информация (с помощта на няколко сетива и социално учене), при обработката й, при съхраняването й (чрез дългосрочна памет) и в прилагайки го както към хищници, така и към плячка.

 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?