Следвайте ни

Защо народният вот в Щатите невинаги решава кой е президентът

viber icon

Победителят на президентски избори в САЩ всъщност се определя не с национално гласуване, в което е важен абсолютният брой на гласовете, а чрез система, наречена Избирателна колегия, която дава "електорални гласове" на всичките 50 щата и федералния окръг Колумбия въз основа на населението им.

Избирателната колегия има 538 електорални гласа, т.е. за спечелване на избори са нужни 270. 

Строго погледнато, американците гласуват за електори, а не за самите кандидати.

Всички щати без Мейн и Небраска използват подхода "победителят взема всичко": кандидатът с най-много гласове на избиратели в даден щат получава всичките му електорални гласове.

При равен резултат между кандидатите от по 269 гласа  новоизбраната Камара на представителите решава съдбата на президентския пост на 6 януари, като гласовете от всеки щат се определят от делегация съгласно 12-ата поправка в конституцията на САЩ.

Критици настояват за премахване на Избирателната колегия, която изкривявала волята на народа. Призивите за конституционна поправка за премахване на тази система се увеличиха, след като през 2016 г. Доналд Тръмп загуби с близо 3 млн. гласа по-малко националния вот на гласоподавателите от Хилари Клинтън, но си осигури 304 електорални гласа срещу нейните 227.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ценно

Ценно

01.11.2020 | 20:45

Четиво.

Отговори
0 0
нелегален

нелегален

01.11.2020 | 17:13

През 2016 онези 3 млн. дойдоха от такива като мен.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?