Следвайте ни

Защо къщите в Нидерландия нямат пердета

viber icon

Защо къщите в Нидерландия нямат пердета? Този въпрос са си задавали милиони туристи в ниската земя.

Това е дълбоко вкоренено в местната култура.

Най-популярното обяснение произлиза от протестантската религиозна традиция на калвинизма, която настоява, че честните гражани няма какво да крият.

Дърпането на завесите може да е сигнал за обратното. А позволявайки на хората да погледнат вътре, вие им показвате: „Вижте, аз съм свестен човек“.

Желанието за парадиране с вещи и собственост, разбира се, също е възможно. С повишаването на жизнения стандарт интериорът и мебелите стават все по-луксозни. И дори и в наши дни хората обичат да се хвалят със своите открити кухни, направени по поръчка, или дизайнерски дивани или последен модел плосък телевизор.

Някои туристически водачи обясняват тази отвореност с начина, по който в миналото се е правел бизнес. Хората оставяли пердетата си отворени, за да покажат стая, пълна с изящни мебели, декорации и произведения на изкуството. По този начин са искали да покажат на търговците, че може да им имат доверие.

Други казват, че традицията е едва от 50-те години на 20-и век и вече е започнала да се променя.

Антрополозите Хилие ван дер Хорст и Янтин Месинг са изследвали този феномен през 2006 година и наблюдавали, че хората в сплотените квартали по-често оставят завесите си отворени и по-често украсяват прозорците си със стауи, вази и изкуствени цветя.

Друга причина, разбира се, е желанието на обитателите на дома да н аблюдават света навън. Трябва да се отбележи, че холандците обичат да гледат навън и да виждат светлините, движението и суматохата по улиците и хората, които преминават.

Взаимодействието между вътрешното и външното пространство помага за оформянето на отворената култура, с която в Нидерландия са толкова известни.

Коментари (1)

В Нидерландия и навсякъде по света  с всичко могат да парадират

В Нидерландия и навсякъде по света с всичко могат да парадират

28.05.2020 | 05:34

Тук в БГ с какво ще се парадира...с инать, най вече на първа ръка, после всичко друго повечето,, приказки от раклата,, за съжаление...!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?