46

Защо Иран спря износа на природен газ

Внезапно спиране на доставките на природен газ от Иран принуди Турция да наложи драстични ограничения за използването му и да прекрати електроенергията за промишлени обекти за поне три дни. 

Служители от Министерството на енергетиката и природните ресурси и държавната турска газоразпределителна компания "Боташ" отлетяха за Техеран тази седмица. Тяхната мисия бе да се опитат да разберат причината за спирането на природния газ, което Иран каза, че ще продължи 10 дни, позовавайки се на технически проблеми.

Съобщава се, че първите оценки на екипа са установили, че освен техническа неизправност, Иран е предпочел да използва газа, за да отговори на нарастващото вътрешно търсене.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез обясни, че Иран не изпълнява договора за доставка на природен газ с Турция. „Полагаме всички възможни усилия за разрешаване на проблема“, каза Дьонмез. Анкара планира да потърси международен арбитраж, в случай че проблемът с Техеран остане нерешен през следващите дни.

Договорът с Турция задължава Иран да доставя 28 милиона куб.м. газ на ден, но според съобщенията той изпраща около 1-2 милиона куб.м. газ.

Анкара категорично отрече слухове, че спирането е резултат от финансов дълг към Иран. „Със сигурност не дължим нищо на Иран. Подобно изявление не е правено и от противоположната страна“, каза Дьонмез.

Министърът каза, че Турция се снабдява със същите ресурси като Европа, като подчерта, че континентът също страда от подобни проблеми и съкращения на доставките, които предизвикаха огромни покачвания на цените.

„Ние подновихме всички наши договори, за да гарантираме, че домакинствата ни няма да останат без газ в тези студени зимни условия“, отбеляза Дьонмез, като също така подчерта, че всички доставчици на газ, с изключение на Иран, работят при пълен капацитет.

Потреблението на природен газ в Турция достигна рекордно високо ниво на 19 януари, 288 млн. куб.м., произтичащо от последните тежки зимни условия и постоянни снеговалежи в много провинции в страната.

Турция е изцяло зависима от внос на газ от Русия, Азербайджан и Иран. Според последните официални данни само Иран е осигурил 16% от нуждите на Турция от природен газ през първите 10 месеца на 2021 г.

Турция е поискала спешна допълнителна доставка на газ от Азербайджан. Дневно страната ще получава по 4 млн. куб.м. повече от договорираните количества.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
боли ме шнура

боли ме шнура

27.01.2022 | 19:34

Ватенките имат пръст, за да се купува от тях.

Отговори
4 4
Вероятно

Вероятно

27.01.2022 | 18:56

Е дошло обаждане - заповед от червения телефон.

Отговори
4 1
координирана

координирана

27.01.2022 | 14:05

акция за целеви икономически санкции срещу оскотелия и наритан в ъгъла запад.Путин беше прав като каза че санкциите ще ги плаща самият запад.И това го виждаме вече 1 години с доста точни и целеви в десятката удари с цени на газа и следващата ги ел. енергия а печаблите за Русия са космически.

Отговори
9 4
Да да да

Да да да

27.01.2022 | 13:58

Ще спират а вие Какво очаквате да правят

Отговори
6 4
Новият тристранен пакт

Новият тристранен пакт

27.01.2022 | 13:05

Москва - Техеран - Пекин

Отговори
17 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?