2374
Следвайте ни

Зашеметяващ пробив: Парализирана мишка проходи след ново лечение

viber icon

Ново лечение, което насърчава регенерацията на клетките, е помогнало за обръщане на парализата при мишки с наранявания на гръбначния стълб, позволявайки им да ходят отново в рамките на четири седмици, твърди зашеметяващ доклад на екип от американски учени, цитиран от Daily Mail и от New Scientist.

Екипът от учени от Северозападния университет в Чикаго, който стои зад новопубликуваното изследване инжектирал гел в тъканта около гръбначния мозък на лабораторни мишки 24 часа след като е направен разрез в гръбначния им стълб. Екипът решил да изчака един ден, тъй като хората, които получават тежки наранявания на гръбначния стълб от автомобилни катастрофи, огнесрелно оръжие и други травмиращи събития, също изпитват забавяне на лечението.

Четири седмици по-късно мишките, които са получили лечението, са възвърнали способността си да ходят почти толкова добре, колкото преди нараняването.

„Целта ни беше да разработим трансферна терапия, която може да се използва в болниците за да се предотврати парализирането на хора след тежка травма или заболяване“, каза проф. Самюъл Ступ, който е ръководител на изследването.

Той призова Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ да одобри изпитването на лечението при хора, защото нервната система при различните видове бозайници е много сходна и „няма нищо, което може да помогне на пациентите с травма на гръбначния мозък, а това е огромен проблем за човечеството“.

Излекуването на парализата е дългогодишна цел на медицината, а други авангардни изследвания в областта включват експериментални лечения, използващи стволови клетки за създаване на нови неврони (нервни клетки), генна терапия, която казва на тялото да произвежда определени протеини, за да подпомогне възстановяването на нервите, или инжектиране протеини.

Екипът на прф. Ступ, от друга страна, използва нановлакна, за да имитира архитектурата на „извънклетъчната матрица“ – естествено срещаща се мрежа от молекули около тъканта, която е отговорна за поддържането на клетките.

Всяко влакно е около 10 000 пъти по-тънко от човешкия косъм и е изградено от стотици хиляди биоактивни молекули, наречени пептиди, които предават сигнали за насърчаване на регенерацията на нервите.

Мишките, на които са инжектирани нановлакна, показват драматични подобрения в гръбначния мозък, уточнява Ступ.

Откъснатите разширения на неврони, наречени аксони, се регенерират и новообразуваната тъкан на белега, която може да действа като физическа бариера за регенерация, е значително намалена.

Нещо повече, изолационен слой от аксони, наречен миелин, който е важен за предаването на електрически сигнали, се е реформирал, образували се кръвоносни съдове, които доставят хранителни вещества на увредените клетки, и повече моторни неврони са оцелели.

Ключово откритие на екипа е, че създаването на определена мутация в молекулите засилва тяхното колективно движение и повишава тяхната ефикасност.

„Това е така, защото рецепторите в невроните са естествено в постоянно движение и увеличаването на движението на терапевтичните молекули в нановлакната помага да ги свържат по-ефективно с техните движещи се цели“, обясни Ступ.

Гелът, разработен от учените, е първият по рода си, но може да постави началото на ново поколение лекарства, известни като „супрамолекулни лекарства“, тъй като терапията представлява съвкупност от много молекули, а не от една молекула, каза Ступ.

Според екипа, той е безопасен, защото материалите се са биоразградими и се разграждат в рамките на няколко седмици, като се превръщат в хранителни вещества за клетките.

Проф. Ступ каза, че се надява бързо да премине директно към човешки изследвания, без да е необходимо допълнително тестване върху животни, като например върху примати.

Коментари (1)

Ге Густо майна

Ге Густо майна

13.11.2021 | 08:07

Веднага да бъдат инжектирани цялата чифутска парализирана от мързел пасмина та да се раздвижат поне за четири седмици

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?