3906

Заради вулкана Майон: Филипините вдигат нивото на тревога

Филипините повишиха с една степен нивото на тревога в популярния вулкан Майон в четвъртък след откриване на вулканични земетресения и стотици каменопади, предава "Ройтерс".

Вулканът с височина 2462 метра в централната провинция Албай - привлекателен за туристите поради почти перфектната си конична форма - "проявява магматично изригване", се казва в изявление на държавната агенция по вулканология.

При "ниво на тревога 3" по скала от 5, има повишени шансове за потоци от лава и потенциал за експлозивна дейност от вулкана Майон в рамките на седмици или дори дни.

Агенцията повиши Майон до "ниво на тревога 2" на 5 юни. Тя съобщи, че хората в радиус от 6 километра от вулкана трябва да бъдат евакуирани, докато пилоти трябва да избягват да летят със самолетите си в близост до кратера на вулкана.

Около вулкана няма големи индустрии, като повечето земеделски дейности в района се състоят от култури за препитание.

Майон е сред най-активните от 24 вулкана в страната, като е изригвал над 50 пъти през последните четири века. Най-разрушителното изригване дойде през февруари 1841 г., когато потоци лава погребаха град и убиха 1200 души.

Филипините са в тихоокеанския "огнен пръстен", където вулканичната дейност и земетресенията са чести.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?