49

Заради войната в Украйна: Цените на плодовете и зеленчуците паднаха с 50% в Турция

Цените на пресните плодове и зеленчуци в Турция спаднаха с 50% на вътрешния пазар, тъй като износът за Русия и Украйна, които са сред най-големите експортни пазари на Турция, спря поради война.

От 24 февруари, когато Русия започна военна операция срещу Украйна, камиони за износ чакат по пътищата от съображения за сигурност и много зеленчуци, особено домати, чушки, патладжани и тиквички, останаха непродадени. Производителите бяха принудени да предлагат продуктите си на вътрешния пазар.

Цените на продукти като домати и тиквички са намалели наполовина след началото на войната между Русия и Украйна. Краставиците и патладжанът, два продукта с най-голямо увеличение на цените през последните седмици, отбелязаха спад от над 50%.

Представители на сектора споделиха: „Последните два дни спадът на цените намаля поради студеното време и наводненията в южните турски райони. Ако войната продължи и не се отворят нови маршрути за износ, спадът на цените може да продължи и да надхвърли 50% със затоплянето на времето“, добавиха те.

За Русия се изпращат най-много пресни плодове и зеленчуци от Турция, като износът надхвърли 1 милиард долара миналата година според данните на Асоциацията на средиземноморските износители за януари и декември 2020-2021 г.

Украйна, от друга страна, е четвъртият по големина вносител на турска продукция. Общият износ на пресни плодове и зеленчуци за Украйна е приблизително 217 милиона долара през 2021 г.

Доматите са на първо място в износа на пресни зеленчуци от Турция, следвани от чушките, тиквичките и краставиците. В износа на пресни плодове първо място заема гроздето, следвано от черешите, ябълките и прасковите.

Ръководителят на Камарата на земеделието в Анталия Назиф Алп заяви, че 60% от износа на плодове и зеленчуци на Анталия се извършва за Русия и Украйна. Обяснявайки, че останалите 40% от продукцията отиват за други пазари, сред които и България, Алп посочи: „Тези два пазара са големи както в туризма, така и в износа на плодове и зеленчуци."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
бананова република

бананова република

06.03.2022 | 14:50

В Турция паднаха с 50%, тук се вдигнаха с 50%.... Слава на ЕС и клуба на богатите, в който сме и ние!

Отговори
4 3
Заради АГРЕСИЯТА на русия в Украйна!

Заради АГРЕСИЯТА на русия в Украйна!

06.03.2022 | 14:36

Това е причината! Благодарете на късия кагебистки бандит за високите цени!

Отговори
3 2
Да живее СПЕКУЛАТА

Да живее СПЕКУЛАТА

06.03.2022 | 10:32

Да живее СПЕКУЛАТА! В Турция паднали с 50%, а у нас скочиха с нови 50%, въпреки че идват от там!

Отговори
23 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?