71
Следвайте ни

Заради срива на лирата: Рекордни продажби на имоти на чужденци в Турция СНИМКИ

viber icon

Продажбите на турски недвижими имоти на чужденци скочиха с 48,4% до рекордно ниво през ноември, показват официалните данни.  Това се дължи на спада в стойността на турската лира, което направи покупките значително по-евтини за тези, които купуват с твърда валута.

Пазарът на имоти  беше оживен през ноември, като общите продажби нараснаха с 59% на годишна база до 178 814 имоти, показват данните на Турския статистически институт (TÜİK).


7363 имота, продадени на чужденци, е най-високото месечно ниво от 2013 г. Със сигурност най-много чуждестранни купувачи са ирански граждани, следвани от иракчани и руснаци.


Лирата падна вчера до рекордно ниско ниво от 15,70 спрямо долара, което е 50 на сто обезценяване на валутата тази година. 


Продажбите на имоти на чужденци са значителни през  тази година, като са нараснали с 39,4% през първите 11 месеца. Докато общите продажби на имоти всъщност са паднали с 9,2% през 11-месечния период, в сравнение с година по-рано.


Най-популярното място за продажба на къщи на чужденци е Истанбул с 2922 продажби, следван от южния курорт Анталия и столицата Анкара.


Данните също така показват, че продажбите на ипотечни кредити през ноември са се покачили с 61% спрямо година по-рано до 39 366, което представлява 22% от общия брой за периода.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?