49
Следвайте ни

Заради срива на лирата: Българи купуват на безценица имоти в Турция

viber icon

Българи и гърци все повече се интересуват от покупка на недвижими имоти в Северозападна Турция заради срива на лирата.

Президентът на Асоциацията на консултантите по недвижими имоти в Одрин Серхат Чекер заяви, че гърците са увеличили интереса си към закупуване на апартаменти, докато българите предпочитат селски къщи в по-спокойни райони. Според Чекер търсенето на жилища от чужденци се е увеличило значително напоследък: „Особено турските граждани, живеещи в Гърция, искат да инвестират парите си в Турция. Те правят инвестициите си тук. Преди продавахме по 2-3 на година, сега имаме над 10 продадени апартаменти само за последния месец", каза той.

 „Търсенето от страна на българи също се увеличи“, допълни Чекер.

За първи път се наблюдава тенденцията българи, които нямат двойно гражданство, да се интересуват от имоти в Турция. Но за тях има ограничения, тъй като в най-близките райони до българската граница нямат право да купуват.  Ако са само български граждани, те могат да купуват от Текирдаг или Чорлу, но тъй като Одрин и Къркларели са гранични градове, са достъпни само за хора с турско гражданство. Границата е наблизо, така че българи не могат да получат нотариални актове тук. Но има и друг трик. Ако направите инвестиция от поне 250 хиляди евро, можете да получите турско гражданство автоматично, по облекчена процедура", увери Чекер.

По думите му българските клиенти предпочитат селските къщи. Други купуват няколко малки апартамента и ги отдават под наем“.

Засега най-много българи са закупили вили в близост до Егейския бряг на залива Сарос.

Ерхан Коч, който е консултант по недвижими имоти в Одрин, заяви, че продажбите ще се увеличат още повече в бъдеще. Особено в Сароския залив перспективата е голяма. Повече от половината от летните къщи там в момента се наемат и купуват от гърци и българи, каза той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Простор, Зеленина, Въздух в Пловдив НЕ ОСТАНА

Простор, Зеленина, Въздух в Пловдив НЕ ОСТАНА

19.12.2021 | 11:34

На снимката виждам огромно междублоково пространство. Какво е това "разхищение" на терен за евентуален строеж тип оазис, корона, фламинго и всички останали екзотични имена, маскиращи грозна картинка? Веднага да им изпратим триото "тотев-димитров-каназирева" за да ги научат как се "оползотворява" междублоково пространство! А и "на други неща ще ги научат"!

Отговори
16 6
Да бе,

Да бе,

19.12.2021 | 10:59

преди 7-8 години лирата беше 95 стотинки, а литър дизел 5 лири. Това, че сега са я дългова криза,БДС не ви заблуждава. Много скоро ще има деноминация и евтиния йок! Ходете си на екскурзии, иначе имотите във Венецуела са още по-евтини.

Отговори
6 6
Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

19.12.2021 | 10:55

Dig 11g.,ಠ︵ಠಠ﹏ಠ(⌐■-■)(⌐■-■)(ಠ_ಠ)>⌐■-■[̲̅$̲̅(̲̅ ͡ಠ_ಠ)̲̅$̲̅]❤️️️☠️✍️✨✨✨

Отговори
2 6
Andrey

Andrey

19.12.2021 | 09:07

Браво, полезна информация.

Отговори
6 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?