71

Заради скъпотията: Турците масово купуват имитации на златни бижута

Турците са увеличили търсенето на имитация на златни бижута, заради рязко покачващите се цени на златото. Това се вижда осезателно с настъпването на сезона на сватбите. Традиция е семейства и роднини да подаряват златни бижута на младоженците на сватби.  

 

Тъй като цената на един грам злато достигна почти 1500 турски лири (114 лв), продажбата на имитации на злато се увеличи драстично в Турция.

АА

Месут Борак, продавач на имитации на бижута в Истанбул заяви, че в магазина му се наблюдава увеличение на продажбите през последните дни. „Ръстът на цените има положителен ефект върху нашия сектор. Предоставяме услуги според търсенето и това е реципрочно на увеличеното търсене“, допълни той. 

 

Борак уточни, че имитиращите бижута са изработени от комбинация от мед, цинк и месинг и те имат покритие, което придава вид на злато.

 

„На традиционна турска сватба се носи половин килограм злато, а това е огромна стойност. Общата цена на една сватба възлиза на приблизително 600 000 турски лири, около 45 600 лв. 

Многобройни колани, гривни, комплекти бижута, колиета, пръстени, обеци носени от младоженците струват общо около 15 000 лири (1114 лв) , ако бъдат закупени от нас като имитация на бижута“, заключи той.

 

Борак предупреди обикновените  купувачи на злато да внимават при закупуване на бижута от случайни търговци, тъй като са зачестили случайте с измами.  Много често е трудно имитациите да бъдат отличени от истинското злато. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?