71

Заради санкциите: Русия може да промени маршрута за износ на петрол

Кремъл предупреди, че санкциите на ЕС върху руския петрол ще ударят глобалния енергиен пазар, но Москва може да промени маршрута за петролния износ, за да ограничи собствените си загуби, предаде Ройтерс.

 
Лидерите на ЕС тази седмица се споразумяха за ембарго върху руския суров петрол, което ще спре 90 на сто от продажбите на руски петрол в 27 страни членки на ЕС до края на годината. Тези санкции ще имат отрицателно влияние върху целия континент - за европейците, за нас и за целия глобален енергиен пазар, каза пред медиите говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Над една четвърт от доставките на петрол в Европа през 2021 г. са били от Русия, като на ЕС се пада почти половината от целия руски износ на суров петрол и петролни продукти, сочат данни на Международната агенция по енергията (МАЕ).

Цените на електроенергията скочиха до многогодишен максимум, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, което доведе до безпрецедентен скок на инфлацията и породи опасения за криза с разходите за живот в ЕС и САЩ.

Москва вече е започнала да променя маршрутите за доставки извън Европа след налагането на санкции, съобщи Кремъл. Това са целеви, системни дейности, които ще ни позволят да минимизираме отрицателните последици, каза днес Песков.

Индия е една от печелившите страни от прекъсването на руските доставки за европейски клиенти, като купува рекордни количества руски петрол със сериозна отстъпка спрямо референтните пазарните цени.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Русия предупреди

Русия предупреди

01.06.2022 | 20:28

Че е агресор и в резултат целия сват и налага икономически санкции.

Отговори
1 3

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?