3906

Заради руски взривове: Голямо бедствие в Украйна

Големият язовир „Нова Каховка“ в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна е с разрушена стена и територията по поречието на река Днепър се наводнява, съобщиха световните медии.

Украинското министерство на вътрешните работи призова жителите на 10 селища на десния бряг на реката и на части на Херсон да напуснат района, предаде Асошиейтед прес. Ведомство предупреди и за възможна вълна на дезинформация.

Ръководителят на Херсонската областна военна администрация Олександър Прокудин заяви във видеообръщение, че „руската армия е извършила поредния терористичен акт“, и предупреди, че водата ще достигне критични нива до пет часа.

За разрушаването на стената потвърди и оперативно командване „Юг“ на украинската армия, цитирано от агенция УНИАН. От въоръжените сили на Киев обвиниха руските войски, че са взривили язовира, и добавиха, че се изяснява степента на разрушенията, скоростта и обемите на водата, която изтича, както и районите на вероятното наводнение.

От своя страна Москва обвинява за случилото се Украйна. Съветът за сигурност на Украйна заседава по спешност.

От близкия язовир се охлаждат реакторите на АЕЦ "Запорожие". Засега според руската страна няма пряка опасност за атомната централа.

Какво представлява язовирът "Нова Каховка" и как ще се отрази разрушаването на стената му?

Язовирната стена е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа "Каховка".

Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

Обемът на водата във водохранилището се доближава до този на Голямото солено езеро в американския щат Юта.

Взривяването на язовира, построен по времето на Съветския съюз и намиращ се в момента под контрола на Москва, може да наводни голяма част от Херсонска област. Това би забавило потенциална украинска офанзива на юг, но и биха лишили от питейна вода контролирания от руснаците полуостров Крим.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
Марица лъже

Марица лъже

06.06.2023 | 13:15

Тази централа снабдява Крим с вода и Русия няма интерес от взривяването на стената. А и много добре се знае ,кой е майстор на диверсиите......

Отговори
11 19
всичката шорошоядска сган лъже друже!

всичката шорошоядска сган лъже друже!

06.06.2023 | 15:37

прибират пари за това!

Отговори
3 2
ГАРО

ГАРО

06.06.2023 | 13:00

При великото си настъпление паднаха убити 1500 урки, 28 танка, от които 8 "Леопарда", 109 бронирани машини и още куп излишно желязо. Завзети 300 метра буренясал терен. Струва си такива жертви нали? Вижда се, че Леопардите горят като подпалки. Само за 2 дена отидоха зян 1/3 от тях.

Отговори
8 11
ГАРО

ГАРО

06.06.2023 | 12:54

Тия земи винаги са били руска територия. Хрушчов незаконно е прехвърлил руски земи към Украйна. Още 2014 г. трябваше да бъде ликвидирана киевската хунта. Сега Путин и Лукашенко признават, че тогава е трябвало да идат до Киев. Ама заради интересите на руски олигарси не го направиха.

Отговори
10 16
Когато са били в руската империя всички завладени земи,

Когато са били в руската империя всички завладени земи,

06.06.2023 | 13:32

населени с всякакви народи, са били руски. Руски са били и Кавказ, и населената с мюсулмани Централна Азия, и монголски земи, и части от Китай. Руска е била и Аляска. Между другото, целият Балкански полуостров по същата логика е турски.

Отговори
5 0
аноним

аноним

06.06.2023 | 12:48

Украинецът днес не спря да се хвали пред целият свят,че са му рапортували за първи-колосални успехи! И ние-повярвахме на току-що обявената диверсия????Установено е ,че отвътре е взривено!Кой беше тоя смелчак,че влезе вътре,установи със ,,сигурност'' че е точно така,и поднася пред всички тази ,,истина"??????

Отговори
8 20
XYZ

XYZ

06.06.2023 | 12:32

Поредната нагла лъжа на мисирките. Руснаците не са идиоти да обстрелват и взривяват собствената си територия, нито да лишават от питейна вода рускоезичните области. Това си е работа на киевската хунта. Те бяха спрели водата на цял Крим, та сега ще се замислят? Терористи, майна. Подлежат само на изтребление.

Отговори
9 16
яжмиуя

яжмиуя

06.06.2023 | 12:41

галфончо каква собственост на блядовете е украенската територия бе скаааапан руски бооооклук дагозабия на майкативпутката трол скааапан

Отговори
17 6
Името

Името

06.06.2023 | 11:45

Помислете малко - язовира се намира под контрол на руснаците, като водоема захранва с вода Крим, част от Запорожие и част от Херсон, все земи с рускоезични население. И какво правят руснаците (?), оставят без питейна вода своите?! Глупости на търкалета. Ако искат да наводнят територия, в която са украински войски то просто ще отворят шлюзовете на язовира! Е, кой ще разрушава дигата? Ами тези, които нямат достъп до язовира, т.е украинците!!!

Отговори
12 26
глобалните хулигани

глобалните хулигани

06.06.2023 | 11:33

Леткат си под нашето небе американски военни самолети и от време на време ръсват ту тук, ту там, повечко сребърен йодид. Заради това ту тук, ту там, над определена област се излива огромно количество дъжд и някое от селищата в нея бива залято с бедствени количества придошла вода. Пострадалите хора си мислят, че господ им е изпратил наказание и не допускат, че англоамериканските протестанти пак са си играли на господ, както са го правили и го правят по целия свят. Но ако питате американския „посланик”, те по никакъв лош начин не се бъркат във вътрешните ни работи, а само по „добър” - плащат на „медиите” за да ни заглавикват с глупости и дезинформации.

Отговори
6 21
Целта на американците

Целта на американците

06.06.2023 | 11:54

е да тормозят и да тровят съюзниците си в НАТО. Логично.

Отговори
8 2
Тома Невярващи:

Тома Невярващи:

06.06.2023 | 11:30

А кой доказа, че взривовете са руски?

Отговори
8 28
Питейна вода

Питейна вода

06.06.2023 | 11:12

Нещо е гнило тука

Отговори
7 18

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?