Следвайте ни

Заради коронавируса! Спад в световния икономически растеж

viber icon
Лоши прогнози за световния икономически растеж в началото на 2020 г. заради коронавируса. Епидемията наруши работата на огромни компании и доведе до загуби за бизнеса.

Вчера Кристалина Георгиева от МВФ обяви, че е възможно забавяне на растежа. Към момента надеждите са, че то ще бъде незначително - до 0.2%.

 

Световната търговска организация също излезе със становище и заяви, че според нейния показател търговията със стоки е спаднала до 95,5 пункта от 96,6 пункта през миналия ноември. В данните обаче все още не са отчетени икономическите проблеми, свързани с коронавируса. От СТО не изключват резултатите да станат значително по-лоши.

 

Индикаторът на СТО за глобалните търговски перспективи е съставен от данни за експортните поръчки в различни бизнес проучвания, от данни за въздушния превоз на товари, контейнеровози, производство и продажба на автомобили и търговия с електронни компоненти и селскостопански материали, по-специално дървесина. Той е предназначен да идентифицира повратна точка и да покаже каква е тенденцията в растежа на световната търговия, а не да предоставя конкретна краткосрочна прогноза.

 

ОТ МВФ обаче са категорични - все още е рано да се оценяват пълните последици от коронавируса, макар че някои сектори като туризъм и транспорт вече са били силно засегнати. Според шефката на фонда - Кристалина Георгиева, процесът може да бъде обърнат, ако епидемията бъде овладяна бързо и резкият спад може да бъде последван от бързо възстановяване.

 

Според нея търговското споразумение между САЩ и Китай, които са първата и втората по големина икономики в света, е намалило последиците от болестта върху световната икономика, пише frognews.bg.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?