49

Запорожката АЕЦ отново загуби връзка с мрежата

Контролираната от Русия Запорожка ядрена централа в Украйна е загубила връзката си с последния си останал главен електропровод. Това са съобщили от ядрениятнадзорен орган на ООН, цитирани от BBC.

Сега централата разчита на резервна линия за захранване на мрежата на Украйна.

 
Проруски местни служители казаха, че става въпрос за "технически проблеми" в резултат на обстрел. Двете страни се обвиняват в обстрела на завода.

Припомняме, че това се случва по-малко от 48 часа, след като ООН установи присъствието си в завода на фона на нарастващи опасения за безопасността.

Инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) пристигнаха в централата в четвъртък. След като го инспектира, шефът на агенцията Рафаел Гроси каза, че целостта на завода е била "нарушена няколко пъти".

Запорожие, в Южна Украйна, е най-голямата ядрена централа в Европа. Той беше окупиран от Русия скоро след като нахлу в Украйна през февруари.

 
Украинският персонал, който продължава да управлява завода, казва, че руските войски са го използвали като военна база и че работниците всъщност са държани под прицел.

МААЕ заяви в изявлението си, че присъствието ѝ в централата е "променило играта", тъй като е получила бърза и надеждна информация за най-новото развитие.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Що така въ УРКИ чифутски

Що така въ УРКИ чифутски

04.09.2022 | 17:17

Да ама У Масква всичко е грейнало през нощя като през деня И сега имат освен газ и петрол за износ и електрика Яжте му уяяяяяя на Путин

Отговори
0 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?