71

Започва се! 12 страни от Европа и Канада дадоха зелена светлина за удари по Русия СПИСЪК

Йенс Столтенберг също заяви, че забраната за нанасяне на удари по руска територия усложнява отбраната на Украйна, затова е време да се помисли за нейната отмяна

 

Украйна активно настоява пред партньорите си да разрешат нанасянето на удари със западни оръжия по руската територия. Все повече държави се присъединиха към това разрешение, а днес стана ясно, че САЩ са дали съгласие Украйна да нанася удари по руски цели, но само при едно условие.

Неотдавна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че забраната за нанасяне на удари по руска територия "усложнява отбраната на Украйна, затова е време да се помисли за нейната отмяна". 

На този фон УНИАН публикува

списък на страните, които дадоха разрешение на Украйна.

Великобритания: 
Първото разрешение дойде от външния министър Дейвид Камерън. Той заяви, че украинската армия може да поразява цели в Русия със предоставените от Лондон оръжия.

Москва веднага отговори на изявленията на Камеръм, че ще нанесе удари по "британски военни обекти и оборудване" в Украйна и извън нея.

Дания
Премиерът Мете Фредериксен заяви, че украинската армия може да използва оръжията си срещу цели на Руската федерация извън Украйна, ако това е в съответствие с международното право.

Чехия
Министър-председателят Петр Фиала нарече думите на генералния секретар на НАТО абсолютно логични.

"Украйна със сигурност има пълното право да използва всички средства за отбрана", добави той.

Франция
На 29 май президентът Еманюел Макрон подкрепи ударите по Руската федерация, като заяви, че руските войски нападат Украйна от базите си на руска територия, уточнява "Фокус".

"И как да обясним на украинците, че нямат право да атакуват точки, от които се изстрелват ракети? Всъщност им казваме, че им доставяме оръжия, но не им позволяваме да се защитават сами.

Смятаме, че трябва да им бъде позволено да неутрализират военните обекти, от които са изстреляни ракетите, и всъщност военните обекти, от които е атакувана Украйна. Но не трябва да им позволяваме да поразяват други цели в Русия", заяви той.

Германия
Германският канцлер Олаф Шолц, който се противопоставя на прехвърлянето на ракети с голям обсег Taurus на Украйна, заяви, че на Украйна е позволено да се защитава, стига да спазва условията на страните доставчици на оръжие и международното право.

Нидерландия
Министърът на отбраната Кайса Олонгрен заяви, че ударите по цели в Русия изобщо не трябва да бъдат предмет на обсъждане в Европейския съюз.

"Съвсем ясно е, че те трябва да нанасят удари и вътре в Русия, така че от моя гледна точка това не бива да бъде въпрос на обсъждане и се надявам, че други държави, които имат различна позиция, ще я променят", добави тя.

Балтийските държави
Президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс заяви, че ситуацията на фронта демонстрира последиците от неуспеха на Запада да предостави на Украйна оръжия и да наложи ограничения за използването им. "Не става дума за граждански, а за легитимни военни цели", обясни той.

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис също нарече забраната погрешна. "Украинците трябва да могат да нанасят удари по руска територия, линии за снабдяване и войски, които се готвят да нападнат Украйна. Само едната страна спазва правилата. Ние трябва да се откажем от тези правила, които сами сме създали", добави той.

Естонското министерство на отбраната също се застъпи за разрешение за нанасяне на удари по руска територия.

"Украйна разполага със собствени безпилотни летателни апарати, които поразяват цели зад фронтовата линия на много дълбоко разстояние зад вражеските линии, на повече от 1000 км, така че, разбира се, искрено се надявам, че всички страни, които разполагат със средства с далечен обсег, ще дадат разрешение и на Украйна, защото не е нормално Русия да атакува от дълбочината на своята територия, а украинците да се бият с една ръка зад гърба си", е заявил министър Хано Певкур, цитиран от Украинская правда.

Канада
Министърът на външните работи Мелани Жоли подкрепи ударите срещу Русия, като отбеляза, че от страна на Канада не издавала подобна забрана.

"Русия няма червени линии и затова трябва да сме сигурни, че когато става въпрос за защита на Украйна, сме готови да помогнем и да покажем, че въпреки случващото се, сме на нейна страна".  

Финландия
Министерството на външните работи заявява, че също не е поставило ограничения върху оръжията, които се доставят на украинската армия.

"Русия води незаконна завоевателна война в Украйна и Украйна има право на самозащита съгласно член 51 от Устава на ООН. Това включва и нападения срещу военни цели на територията на нападателя, необходими за самозащита", заяви министърът на външните работи Елина Валтонен.

Швеция
Министърът на отбраната Пол Джонсън заяви, че "Украйна е обект на непровокирана и незаконна агресивна война от страна на Руската федерация".

"Съгласно международното право Украйна има право да се защитава чрез военни действия, насочени срещу територията на врага, ако действията са в съответствие със законите и обичаите на войната. Швеция подкрепя международното право и правото на Украйна на самоотбрана", заяви той.

Полша: Заместник-министърът на отбраната Цезари Томчик заяви, че "Русия прави каквото си иска, така че украинската армия не трябва да има ограничения".

"Полската позиция е ясна: Украйна трябва да може да воюва с оборудването, което получава, Полша няма възражения по този въпрос. Нещо повече, на такива срещи ние също така искаме тези ограничения да не съществуват", посочи той.

Кой се страни са против:


Италия
Министърът на външните работо Антонио Таяни заяви, че техните оръжия никога не трябва да се използват за нанасяне на удари по Руската федерация.

"Няма да изпратим нито един италиански войник да се сражава в Украйна и не искаме военните средства, които изпращаме, да бъдат използвани извън украинските граници", заяви той.

САЩ
Пентагонът многократно е заявявал, че не е променил позицията си относно ударите срещу Русия. Тя е, че Украйна трябва да се защитава в рамките на собствените си граници.

В същото време държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен заяви на 29 май, че не изключва възможността Вашингтон да "адаптира и коригира" позицията си по въпроса.
По-рано The Washington Post съобщи, че "Съединените щати не налагат ограничения върху използването от Украйна на системи за противовъздушна отбрана, доставени от Съединените щати, за премахване на руски ракети или изтребители над руска територия, "ако представляват заплаха за Украйна".

А на този фон днес стана ясно, че САЩ са дали съгласие Украйна да нанася удари по руски цели, но само при едно условие.

Белгия
Премиерът Александър Де Кро заяви, че изтребителите F-16 и другите оръжия, които Украйна ще получи от тях, могат да бъдат използвани само на нейна територия.

"Всичко, което е включено в нашето споразумение, украинската армия може да използва на украинска територия", посочи той.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?