49

Започва изграждането на завод за турски бойни дронове в Украйна

Производителят на турския боен дрон Байрактар ТБ2 е готов да започне изграждането на завод в Украйна. 

Турският производител на дронове "Байкар Макина" закупи земя и ще строи фабрика в Украйна предадоха украинските медии. 

"Само преди седмица украинското правителство одобри двустранно споразумение и го изпрати в парламента за ратификация", припомни украинския посланик в Анкара Васил Боднар. Компанията разработи проекта за завода и възнамерява да го реализира поради личния ангажимент на собствениците да построят това производствено съоръжение в Украйна. 

„Ангажиментът за започване на строителството на завод в Украйна е не само политическо, но и практично, тъй като значителна част от моделите, които ще се произвеждат в този завод, ще имат компоненти украинско производство“, допълни Боднар.

Посланикът съобщи, че както преди войната, така и сега сферата на отбранителните технологии е един от двигателите на украинско-турските отношения.

Байкар по-рано обяви, че ще създаде съвместни центрове за обучение и поддръжка на турски БЛА в Украйна.

TБ2, който също бе използван в конфликтите в Сирия, Ирак, Либия и Карабах, сега е най-търсения турски продукт в сферата на отбраната.

Украйна закупи повече от 20 въоръжени дрона Байрактар TБ2 от Байкар през последните години и поръча още 16 тази година. Тази партида беше доставена в началото на март.

TБ2 беше изключително популярен в Украйна, където помогна за унищожаването на руски артилерийски системи и бронирани превозни средства.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Факт

Факт

09.08.2022 | 15:56

Списание Форбс публикува статия че Киев е лъгал за състава на въоръжените сили и е комплектувал танкови бригади само на... хартия с цел да се прилапат средства от американския бюджет

Отговори
2 2
Супер

Супер

09.08.2022 | 14:59

Айде хаирлия да е!

Отговори
5 3
А, дано!

А, дано!

09.08.2022 | 16:11

те нацели!

Отговори
1 2
АЛАНКОЛУ

АЛАНКОЛУ

09.08.2022 | 14:32

КОИ СТРОИ ЗАВОД В СТРАНА КОЯТО НЕ ЗНАЕ ДОКОГА ЩЕ СЪЩЕСТВУВА

Отговори
8 4

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?