Следвайте ни

Започва изграждането на Канал Истанбул 

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 

Турция проведе първия търг свързан с изграждането на канал Истанбул, заяви говорител на Министерството на транспорта и инфраструктурата, сигнализирайки за напредъка по проекта.

Търгът е свързан с организацията по преместването и реконструирането на два исторически моста, разположени в района, където ще бъде Канал Истанбул, проект подкрепян от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Каналът ще свърже Черно море на север от Истанбул с Мраморно море на юг и се изчислява, да струва 75 милиарда лири (11,6 милиарда долара). 

Днес бяха отворени офертите на пет компании, които се включиха в търга. Валидните оферти варираха от 408 000 TL (63 500 USD) до 550 000 TL (86 000 USD).
Търгът беше проведен при извънредни условия на стерилност и превенции срещу коронавирус инфекцията. Членовете на комисията бяха с ръкавици и маски. 

Проектът, който беше забавен след валутна криза през 2018 г., отново бе включен в дневния ред през декември.

Канал Истанбул е един от най-стратегическите мегапроекти в Турция, който има за цел да предотврати нарастващия риск от танкерите, превозващи опасни товари през Босфора, както и да улесни транспортния трафик по трасето.

45-километровият канал ще бъде изграден между Кючюкчекмедже, на Мраморно море и в близост до новото летище край Черно море. Той ще има капацитет от 160 кораба на ден.

Мащабният проект беше обявен от Ердоган през 2011 г.

След тръжния процес подготвителната работа ще отнеме приблизително една година и половина. Очаква се строителството да отнеме още пет години и половина, а проектът се очаква да приключи за седем години.

Кметът на Истанбул, избран от опозиционната Републиканска Народна Партия, Икрем Имамоглу изрази изумлението си от задвижването на този спорен и изключително скъп прект за Турция, именно в този критичен момент за страната, когато обществото и гражданипе са концентрирани в борбата с COVID-19. "Точно сега не е време за харчене безразумно на държавни средства", заяви Имамоглу.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бай Иван

Бай Иван

27.03.2020 | 16:54

Еха 86000 $ ако е такава евтиния давай и ние да направим 2-3до Бяло море през Маказа.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?