Следвайте ни

Започна срещата на Борисов с лидерите на ЕС за ваксините

viber icon

Започна работната среща във Виена на министър-председателя Бойко Борисов с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович, съобщи премиерът ни във Фейсбук.

Във фокуса на разговора на шестимата лидери е позицията за справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19 въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС. Срещата се провежда в австрийската столица след като в събота Борисов, Курц, Бабиш, Каринш, Янша, а по-късно към тях се присъедини и Пленкович, изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В него лидерите изтъкнаха значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави членки - големи или малки, имат равен достъп до ограничения ресурс, какъвто към момента представляват ваксините срещу COVID-19. В писмото бе отбелязано също, че трябва да се гарантира, че всички страни членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от ЕК за второто тримесечие на настоящата година.

Участниците в срещата подкрепят инициативата на канцлера на Австрия Себастиан Курц, който в края на миналата седмица призова председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да проведе дискусия на най-високо ниво по този важен въпрос възможно най-скоро.

"Вече повече от година целият свят се бори с пандемията от COVID-19, която оказва безпрецедентен натиск върху здравните ни системи, както и силно икономическо въздействие върху нашите общества. С премиера на Чехия Андрей Бабиш обсъдихме възможните варианти за по-бързо излизане от кризата и настояваме държавите членки да получават доставките на ваксини, съгласно договорените количества от Европейската комисия и производителите", написа още във Фейсбук Борисов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ВЪЙЙЙ

ВЪЙЙЙ

16.03.2021 | 16:32

А ДАЛИ ЩЕ ГИ ТАКОВА С 200, В *УПАРАТА /ЦИТИРАМ ГО/. ПРИЛИЧА НА ТОРБА С **ЙНА. ДЕБЕЛАК

Отговори
1 0
Да се прибира да не се излагаме

Да се прибира да не се излагаме

16.03.2021 | 15:37

Снимката говори всичко.Единият от тях. Е с фигура не на политик ,а на сумист или най -малкото на милиционерски бияч от подземията. На ДС.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?