71

Започна се: Белгийските магистрали гасят осветлението, за да пестят

Осветлението на повечето магистрали във Валония, Южна Белгия, ще се гаси през нощта от понеделник, 19 септември, за да се пести електроенергия заради резкия скок на цената на тока. Това обяви операторът на мрежата, съобщи Франс прес, цитиран от glasove.com.

 

"В контекста на енергийната криза тази мярка цели едновременно да намали потреблението и сметките за електроенергия на държавата“, съобщи днес "Софико" (Sofico), компанията, която управлява 2700 километра магистрали и национални пътища в този район, който граничи с Франция. Мярката бе поискана в началото на септември от правителството на Валония.

По силата на новото решение 20 000 от общо 25 000 светлинни точки, разположени над централните средни ленти на магистралите, ще угасват между 22 часа и 5 часа, когато трафикът е по-слаб. Това обясни компанията в комюнике, в което се подчертава необходимостта да се осигури сигурността на пътниците.

"Пътните възли, включително входовете и изходите на магистралите, които са потенциално рискови зони, ще останат осветени", уточни компанията.

 

"Софико" смята, че с изгасването на осветлението през нощта ще се намали потреблението на електроенергия с 2670 мегавата годишно, което ще спести 400 000 евро на бюджета по текущия курс.

Същевременно белгийските власти одобриха разширен пакет помощи за гражданите и бизнеса, за да се справят с повишените цени на електроенергията, обяви днес премиерът Александер де Кро, цитиран от ДПА.

По-рано правителството увеличи социалните обезщетения за най-тежко засегнатите потребители, но новият пакет включва изплащане на 135 евро месечно за газ и 61 евро за електроенергия за семействата през ноември и декември, написа премиерът в "Туитър". Освен това ще има еднократно плащане от 300 евро за мазут за отопление.

В допълнение данъците върху газа и електроeнергията ще бъдат намалени до минимум през ноември и декември.

Мерки за облекчение ще бъдат предоставен и на компаниите и самонаетите чрез пряка финансова помощ и отлагане на плащането на данъци и социални осигуровки. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Това е резултата от санкциите

Това е резултата от санкциите

17.09.2022 | 17:26

Тъмнина глад и смад. Световни агресор си постига целите. Европа загива.

Отговори
2 0
До Това е резултата от санкциите

До Това е резултата от санкциите

17.09.2022 | 22:24

През 70те и 80те години на миналия век България беше васал на СССР (Русия) и пак тока беше на режим.

Отговори
0 1
Аля ля ля .

Аля ля ля .

17.09.2022 | 16:58

Даже водата на кенефа не си пускайте събирайте си и материала и миризмата..

Отговори
5 0
Аля ля ля .

Аля ля ля .

17.09.2022 | 16:56

Скоро ще ходят с фенерчета..жалко ,че няма да греят само ще светят... Нали това искат...и като замиришат на некъпано густо ..

Отговори
4 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?