3906

Започна настройката на първия реактор на АЕЦ "Аккую", в Турция

Строителните работи на сградата на реактора на първия блок на първата атомна електроцентрала в Турция, която се строи в Мерсин, АЕЦ „Аккую“, са завършени.

В реакторното отделение, разположено в 1-ви енергоблок на АЕЦ „Аккую“, беше създадена специална зона чрез почистване на инсталацията за управление на реактора. Създаването на специалната зона означава завършване на общите строителни работи и начало на контролни настройки на реактора.

Беше съобщено, че строителните материали са премахнати от зоната на инсталацията за управление на реактора, мокро почистване със спрей се извършва много пъти всеки ден и достъпът до зоната е ограничен, с изключение на персонала, отговорен за контрола на инсталацията на оборудването. 

Първият заместник-генерален директор и директор на строителните работи на АЕЦ „Аккую“ Сергей Буцких направи изявления по темата. Той обяви, че тече активна подготовка за контролната инсталация на първи енергоблок. „Това означава завършване на общите строителни работи в реакторното отделение на реакторното отделение на 1-ви блок на АЕЦ "Аккую". Правилата за индустриално почистване предотвратяват навлизането на чужди предмети, строителни материали в отделението и гарантират спазването на всички необходими изисквания за безопасност по време на монтажа на оборудването. „Сега пристъпваме директно към инсталирането на компонентите на реактора за зареждане на симулаторите на горивните пръти и фазата на изпитване на студено-горещо .“

АА

Изграждането на първата атомна електроцентрала в Турция се ръководи от междуправителствено споразумение, подписано между Русия и Турция през май 2010 г. Специално създадената компания Аккую Нюклеер, над 99% от която е собственост на Росатом, отговаря за строителството. 

Общият размер на инвестициите в завода е изчислен на 20 милиарда долара.

АЕЦ „Аккую“ ще се състои от четири енергийни блока с мощност 1200 MW всеки. След приключване на строителството централата ще генерира около 35 млрд. КВтч годишно.

Първата турска АЕЦ ще произвежда около 10% от консумацията на енергия в Турция. Експлоатационният живот на тази АЕЦ ще бъде 60 години с възможност за удължаване с още 20 години.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?