49

Започна дълбоководното полагане на тръбата за пренос на черноморски газ до Турция

Турция започна работа по полагането на дълбоководния участък на тръбопровод за пренос на своите над 540 милиарда кубически метра (bcm) запаси от природен газ от Черно море.

АА

Тръбопроводният кораб Castorone започна работа по участъка в неделя, след като плитководния участък на тръбопровода беше завършен по-рано.

 

Работата по новооткритото турско газово находище Какария в Черно море продължава 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, тъй като с този проект се очаква да бъде прекъсната чуждестранната зависимост на Турция в енергийния сектор, обяви министъра на енергетиката Фатих Дьонмез.

АА

От стартирането си проектът бързо напредва ежедневно, тъй като работите по него продължават с главоломна скорост.

 

Повече от 5000 служители работят денонощно в находището Сакария. То до сега е най-голямото открито находище на природен газ в Турция. Предвижда се съоръжението да започне изпомпването на газ към националната мрежа до 2023 г.

АА

Множество екипи от Турската петролна корпорация (TPAO) извършват работи на сушата и в морето, за да свържат газовото находище със съоръжението за преработка на природен газ в черноморското пристанище Филиос, до град Зонгулдак в Северна Турция.

 

За тази цел 325-метровият и тежащ 56 529 тона Castorone хвърли котва край Филиос на 6 юли и пое работата по дълбоководния участък, след като полагането на тръби в плитки води беше завършено от кораба Castoro 10.

АА

Големи участъци от тръбопровода, всеки с дължина 12 метра, бяха натоварени на помощни кораби в пристанище Филиос, преди да бъдат прехвърлени в Castorone, който остана на около 500 метра от брега.

 

Предвижда се корабът-гигант да завърши работата по полагане на тръби до началото на есента.

 

Работата по полагането на тръбата беше стартирана от президента Реджеп Тайип Ердоган на 13 юни, когато първият участък от тръбопровода беше спуснат в плитките води на Черно море.

АА

Министърът на енергетиката Дьонмез каза, че газовото находище Сакария ще остане в историята като най-бързият проект за разработване на подобни находища в света, от проучването до първото производство.

 

Първоначално шест до 10 сондажа ще бъдат свързани към производственото съоръжение на Sakarya Gas Field, което ще изпомпва около 10 милиона кубични метра на ден към мрежата за природен газ на Турция през 2023 г. Количеството съответства на 3,5-4 милиарда кубични метра годишно.

 

Производството обаче постепенно ще се увеличава, достигайки най-високите 40 милиона кубически метра на ден до 2027-28 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?