49

ЗАПЛАХА: Теч в АЕЦ "Запорожие", спират реактора на пожар

За теч на вода от първи във втори контур на четвърти реактор на АЕЦ "Запорожие" съобщава Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ), цитирана от BgONAir.

Информацията е потвърдена и от украинския оператор на ядрените централи "Енергоатом". Централата обаче е под контрола на Русия от март 2022 г.

От компанията казват, че в момента работата на реактора се привежда в режим на "студено спиране", тоест в активната зона се въвеждат контролни пръти, за да спре реакцията на ядреното делене.

Според ръководството на "Енергоатом" причината за теча е нарушение на целостта на третия парогенератор, разположен в херметичната обвивка на блока, и смятат, че причината е умишлена повреда. Целта е изваждане от експлоатация на скъпото оборудване на централата, допълват оттам.

Запорожката АЕЦ се намира на фронтовата линия и често е обект на обстрел, за който взаимно се обвиняват и двете воюващи страни. От септември 2022 г. на място има мисия на МААЕ и обстрелите намаляха, но инспекторите потвърждават за разположени мини около реакторите, което е нарушение на стандартите за безопасност на централата. Мисията на МААЕ има ограничен достъп до съоръженията и успява да посети някои от местата дни след като поиска разрешение за това.

Например инспекторите бяха допуснати на покривите на два от реакторите близо месец след като сателитни снимки показаха необичайни предмети, за които украинските власти предупредиха, че може да са мини. Инспекторите не откриха подозрителните предмети на покрива.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Атомна централа

Атомна централа

11.08.2023 | 15:09

под контрола на животни в униформа. Какво очаквате? Да изкрадат тоалетните чинии, това да.

Отговори
28 7
Когато мотивираш глу.паци, получаваш простаци и фа.шисти!

Когато мотивираш глу.паци, получаваш простаци и фа.шисти!

11.08.2023 | 14:47

Тъ.пите и алчни кравари ни вкарват в беля!!!

Отговори
11 17
АГЕНТ

АГЕНТ

11.08.2023 | 14:53

Алкашите вече е направиха белята !

Отговори
21 4
Георги

Георги

11.08.2023 | 14:36

Тъпите и алчни рунасци, ще ни вкарат в беля

Отговори
24 13
Да Путин ще си взриви централата,

Да Путин ще си взриви централата,

11.08.2023 | 14:48

за да ти налеят малко наливно Джони грант!

Отговори
9 15

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?