46

Запалено чучело на Ердоган в Стокхолм разгневи Анкара

Провокацията хвърля сянка върху членството на Швеция в НАТО

Високопоставени турски служители на 30 септември осъдиха Швеция за допускането на акт срещу президента Реджеп Тайип Ердоган в Стокхолм.

 

Швеция, която чака одобрението на Турция за членство в НАТО, отново стана сцена на голяма провокация. Тя беше извършена в петък пред турското посолство в скандинавската страна, по време на който беше запалено чучело оприличено на Ердоган. Този акт се случи под засилена полицейска охрана в шведската столица.

 

Докато реакциите на този възмутителен акт от турския фронт идваха една след друга, шведската преса разговаря с провокатора зад акцията, Лукас Люнгквист. Вестник "Афтонбладет" заяви, че акцията е предизвикала реакцията на Турция, той заяви, "Постигнах целта си. Точно това исках. Всичко организирах сам".

 

Ние осъждаме грозната атака срещу нашия президент близо до нашето посолство в Стокхолм“, заяви Акиф Чагатай Кълъч, главен съветник на Ердоган, в X.

 

Всички видове престъпления и обиди станаха възможни под прикритието на свободата на словото в Швеция, където престъпленията от омраза и терористичната пропаганда станаха нещо обичайно“, добави Кълъч.

 

Отделно, говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР)  Йомер Челик сподели пред Хюрийет, че насочването към Ердоган също е нарушение на ценностите на Турската република.

 

„Ние осъждаме грозната атака срещу нашия президент близо до нашето посолство в Стокхолм. Шведските власти са отговорни за тези атаки“, допълни Челик.

 

Ще продължим да се борим решително срещу всички атаки, насочени към Турската република. Борбата с този манталитет е необходима за защита на демократичните ценности“, добави той.

 

Откакто Швеция обяви намерението си да стане член на НАТО, в страната се провеждат различни провокативни акции, насочени към Турция, турското знаме, Ердоган, както и свещената книга на мюсюлманите Коран.

 

Швеция подаде молба за членство в НАТО скоро след като Русия започна войната в Украйна през февруари 2022 г. 

Турция, която, както всички членове на НАТО, трябва да одобри кандидатурата на Швеция за членство, обяви, че Стокхолм трябва да овладее терористите и антиислямските провокации на своя територия, за да спечели членство.

В отговор Швеция въведе нов антитерористичен закон, който влезе в сила от 1 юни, аргументирайки членството си, но турски официални лица твърдят, че законът трябва да бъде реално приложен и едва тогава парламента на Турция ще има последната дума на есен, по ратифициране на кандидатурата на Швеция в НАТО. 

Унгария е другата натовска държава, която също отлага членството на скандинавската страна в пакта, поради тесни приятелски връзки с Москва.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Марин

Марин

07.10.2023 | 13:17

Шведите се оказаха най-хитри и прозорливи!

Отговори
1 0
В либералната Швеция е така, гаврят се с чуждите ценности свободно.

В либералната Швеция е така, гаврят се с чуждите ценности свободно.

01.10.2023 | 17:28

Но въпросът е друг. Какво ги засяга Ердоган всъщност? Едва ли са и чули за него. Не става ли въпрос за операция, която да накара Турция да спре Швеция за НАТО? И кой тогава стои зад нея? Либералните шведи? Как ли пък не.

Отговори
3 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?