2374

Запален Коран в Швеция разгневи Турция, напрежението расте

Под засилена полицейска охрана, зад метални бариери десният екстремист Расмус Палудан с шведско и датско поданство, борец срещу исляма и имиграцията, изгори днес пред турското посолство в Стокхолм екземпляр от Корана, както бе обещал по-рано, видя журналист от Франс прес, цитиран от агенцията, предаде БТА.


Полученото от полицията разрешение за този протест разгневи Турция, която анулира планирана визита на шведския министър на отбраната. Това посещение целеше да убеди Анкара да оттегли възраженията си срещу влизането на Швеция в НАТО.


"Ако някой не смята, че трябва да има свобода на изказа, нека иде да живее другаде", заяви в близо едночасово слово Палудан, комуто и преди се е случвало да гори екземпляри от свещената книга на мюсюлманите.

Шведската полиция реши вчера, че конституцията и свободите в Швеция не дават възможност за забрана на протеста му в името на обществения ред.


Днес говорителят на турската президентска канцелария Ибрахим Калън осъди планирания протест като "очевидно престъпление от омраза".


"Разрешението за тази акция въпреки всички наши предупреждения означава насърчение на престъпленията от омраза и на ислямофобията - написа той в Туитър. - Нападението срещу свещени ценности не е свобода, а съвременно варварство."


Шведският министър на отбраната заяви от своя страна, че решението за "отлагане" на неговото посещение е било взето съвместно с турския му колега по време на срещата за Украйна в американската военна база Рамщайн в Германия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
А това е от април 2022:

А това е от април 2022:

21.01.2023 | 23:51

Трима души в шведския град Норшьопинг се нуждаятот медицинска помощ, след като бяха ранени от органите на реда по време на сблъсъци между полиция и протестиращи, които се обявиха срещу плановете на крайнодясна група да обикаля из страната и да гори копия на Корана, предава Си Ен Ен. Осем души са били арестувани в град Норшьопинг, а 18 души са били задържани в съседния град Линшьопинг, се казва в изявление на полицията. Контрапротестите започнаха в четвъртък след демонстрация, организирана от Расмус Палудан, лидер на крайнодясната  политическа партия ''Твърда линия''. Шведско-датският активист има присъда в Дания за расистки обиди. През последните дни той обиколи Швеция, насочвайки се към квартали, където живеят предимно мюсюлмани, за да гори там екземпляри на Корана, докато тече свещеният месец Рамазан. Това предизвика бурни контрадемонстрации. Полицията съобщи, че органите на реда са ранили трима души, след като са произвели предупредителни изстрели по време на сблъсъците в неделя.

Отговори
6 0
Така беше и с Шарли Ебдо

Така беше и с Шарли Ебдо

21.01.2023 | 22:42

Най-демократично един датчанин нарисува карикатури на Мохамед, доста отвратителни, но в пълно съответствие с ценности като свобода на словото и себеизразяването, което дава правото да се гавриш и унижаваш другите, разбира се, когато си представител на висша раса. Това си е обикновен фашизъм скрит под безизразна скандинавска маска.

Отговори
8 2
Шведско-датски ценности под цветовете на дъгата

Шведско-датски ценности под цветовете на дъгата

21.01.2023 | 22:17

Демокрация със съзнание за превъзходство. Нищо ново.

Отговори
8 8
SVENSKA

SVENSKA

21.01.2023 | 21:40

Huvudmålet för denne jäveln Rasmus Neznamkoisi är att stoppa Sveriges medlemskap i Nato genom att genomföra denna provokation! Du kan definitivt se vem som är intresserad av att slå in en kil mellan allierade, eller hur?

Отговори
17 2
Комшулар

Комшулар

21.01.2023 | 21:39

Bu piç Rasmus Neznamkoisi'nin asıl amacı, bu provokasyonu gerçekleştirerek İsveç'in NATO üyeliğini durdurmaktır! Müttefiklerin arasını açmakla kimin ilgilendiğini kesinlikle görebilirsiniz, değil mi?

Отговори
23 2
Алфа браво

Алфа браво

21.01.2023 | 21:31

Основната цел на този мал00умник Расмус Незнамкойси е да стопира членството на Швеция в НАТО, извършвайки тази провокация! Определено се сещате кой има интерес да вбие клин между съюзниците, нали?

Отговори
35 9
кой

кой

21.01.2023 | 22:19

някой мазен шоро, като теб, броящ жълти центове?

Отговори
9 15

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?