49

Западни посолства предупреждават за евентуални терористични атаки в Турция

Три посолства предупредиха своите граждани за възможни терористични атаки в Турция, особено в местата за поклонение, след протестите на лидера на датската крайна дясна политическа партия Расмус Палудан за изгаряне на копия на Корана, съобщи Ройтерс.

Предупрежденията на посолствата на САЩ, Франция и Германия дойдоха, след като крайнодесния антиимигрантски политик Расмус Палудан изгори копия на Корана в Швеция и Дания в знак на протест, за възпрепятстването от страна на Турция, на членството на Швеция в НАТО.

„Вследствие на неотдавнашните инциденти с изгаряне на Корана в Европа, правителството на САЩ предупреждава своите граждани за възможни ответни атаки от терористи срещу места за поклонение в Турция. Терористите биха могли да атакуват с малко или никакво предупреждение, насочени към места за поклонение или места, които западните туристи често посещават“, съобщават от посолството на САЩ .

„Както напомня сигналът за сигурност, издаден от посолството на САЩ в Анкара на 27 януари 2023 г., рискът от терористични атаки в Турция вече е висок. Французите, пребиваващи в Турция или тези, които ще пътуват до Турция, се умоляват да обърнат максимално внимание на безопасността си, като стоят далеч от претъпканите места, посещавани от чужденци, включително религиозни места“, предупредиха от посолството на Франция.

„След изгарянето на Корана рискът от терористични атаки в Турция нараства според оценката на служителите по сигурността. Затова бъдете особено бдителни и внимателни и избягвайте обществени места и особено места за поклонение, ако е възможно“, отбелязват от германското посолство.

Палудан планира да протестира пред турското посолство в Копенхаген всеки петък, докато Турция приеме кандидатурата на Швеция за НАТО.

От друга страна, външното министерство на Швеция на 28 януари предупреди шведите в Турция да избягват оживени места и демонстрации.

„Шведите в Турция са помолени да бъдат информирани за развитието на събитията и да избягват големи събирания и демонстрации. Може да се очакват продължаващи демонстрации пред посолството в Анкара и генералното консулство в Истанбул през следващите дни", съобщи шведското МВнР. 

Швеция и Финландия кандидатстваха миналата година за присъединяване към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, но всичките 30 държави-членки трябва да одобрят кандидатурите им. 

След протестите на Палудан президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че Швеция не трябва да очаква подкрепата на Турция за нейното членство в НАТО.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Браво Ердоган

Браво Ердоган

29.01.2023 | 12:32

Гадни западни фа шисти.

Отговори
1 2

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?