71

Западни медии: Русия "благодари" на Макрон за трофейните френски “Цезар”

Френските самоходни оръдия "Цезар", пленени в битки с ВСУ, бяха изпратени в руския "Уралвагонзавод" за проучване. Това беше признато в самата Франция и потвърдено от уралските оръжейници, пишат западни медии.

Благодарение на масивната и разнообразна помощ за Украйна, тежката артилерия на НАТО може да се окаже в големи количества на бойното поле. Ако и тези системи станат трофеи, какво полезно могат да извлекат от там нашите специалисти?

 
 

Руският концерн "Уралвагонзавод", който произвежда, наред с други неща, танкове "Армата" и самоходни артилерийски установки “Мста-С”, иронично благодари на френския президент Еманюел Макрон за прехвърлените в Украйна самоходни оръдия “Цезар”.

Концернът остави съответен запис в коментарите в канала в “Телеграм” на френския политик Режи дьо Кастено. В своя коментар той се оплаква, че оръжията, доставени от неговата страна, са заловени от руските военни в добро състояние и изпратени в "Уралвагонзавод" за проучване. Оказва се, че френските данъци финансират руските изследвания във военната индустрия, което прави руските въоръжени сили още по-силни, протестира де Кастено.

„Добър ден, г-н Режи“, пише служител на “Уралвагонзавод”. “Молим ви да предадете своята благодарност на президента Макрон за дарените самоходни оръдия. Техниката е прилична, разбира се. Различна от нашата “Мста-С”. Но въпреки това може да бъде полезна в икономиката. Изпратете още - ще разберем”, допълва той.

Кастено не посочи къде точно и при какви обстоятелства може да са били пленени френските самоходни артилерийски установки. Известно е обаче, че тези самоходни оръдия са били на разположение и на войниците от 55-та артилерийска бригада на ВСУ.

Общо Париж обеща да прехвърли 18 такива системи на Киев, тоест една четвърт от запасите си от самоходни оръдия. Първата обещана партида беше 12 единици. Други подобни системи, като американските гаубици M777, също получени от Украйна, трябва да бъдат теглени с влекач.

Самоходните оръдия CAESAR (което означава Camion équipé d'un système d'artillerie - камион, оборудван с артилерийска система, но може да се чете и като "Цезар") се произвеждат от френската компания “Некстер”, която е част от Германско-френски отбранителен концерн КНДС. “Цезар” е 155 мм гаубица, монтирана на шаси на камион с шест колела.

Оръдието е на въоръжение във френската армия от 2007 г. и е високо оценено от експертите за своята точност. Установката е предназначена за унищожаване на артилерийски батареи, укрепления и друга техника на противника. Обхватът на стрелба е от 4,5 до 42 км. Скорострелността - шест изстрела в минута. Боекомплектът включва 18 снаряда.

Полковник Сергей Хатильов, бившият ръководител на зенитно-ракетните войски на Командването на специалните сили на ВВС на Русия, смята, че ако инженерите на “Уралвагонзавод” или други наши специалисти разглобят “Цезар” до винтче, тогава от интерес единствено към отделни части и възли, тяхното технологично изпълнение.

„Някои детайли и системи на “Цезар” могат да бъдат изпитани за нашите оръжия. Например, за да се опрости създаването на сложни структури”, каза Хатильов “Може би в “Цезар” има технически решения, които изпълняваме по различен начин, това също е интересно. Например западните системи за определяне на координатите на целта имат малко по-различни решения.

“Електронната система за насочване и управление на Цезар позволява гаубицата да се управлява чрез сензорен дисплей в кабина. Същият дисплей е близо до затвора на оръдието. Когато машината заеме бойно положение, от тези две работни позиции можете да въведете съответните координати на целта “, каза военен експерт Юрий Кнутов.

Изследването на електронния пълнеж на "Цезар" може да ни позволи да проучим мрежовата комуникационна система на цяло НАТО, смята източникът.

„Информацията за целта преминава през затворени криптирани канали. Екипажът на превозното средство получава данните, въвежда ги в компютъра, след което оръдието се насочва точно към целта и единственото, което остава, е да се произведе изстрел. И всичко това се прави с високо работно ниво на автоматизация и технология“, обясни Кнутов.

Експертът посочи, че в Русия има преки аналози на Цезар – много подобни технологии се използват в самоходните оръдия “Коалиция-СВ”, които се произвеждат от 2013 г. в завода „Уралтрансмаш“. Вярно е, че използването на "Коалиция-СВ" в Украйна не е докладвано, особено след като тези съоръжения едва наскоро и в малък брой влязоха на въоръжение в руската армия.

Независимо от това, винаги е важно разработчиците да гледат продуктите на конкурентите и как те са решили определени технологични проблеми, отбеляза Кнутов.

„Освен това тази машина представлява интерес от гледна точка на безопасността, тъй като е защитена с противоосколъчна броня“, каза експертът. „Трябва да обърнете внимание и на специалния акцент върху задната стена на кабината за управление, която позволява бързо да се заеме бойна позиция и да се открие огън.

Основното внимание на нашите разработчици трябва да бъде приковано към снарядите, особено към тяхната зарядна част, отбеляза Кнутов. „Цезар” има ново поколение боеприпаси, когато всъщност в автоматичен режим можете да формирате размера на заряда, за да зададете един или друг обсег. Същата технология се използва и в немските самоходни оръдия “Панцерхаубице”, обясни специалистът.

Освен това, добави експертът, за службите, които разработват системите за електронна война, е полезно да погледнат какви са затворените канали за обмен на информация, за да се създаде съответната система за електронни смущения.

Както Хатильов от своя страна отбелязва, френската самоходка "не е свръхново оръжие", както и другите тежки оръжия на страните от НАТО, доставени на Украйна. „Нито в „Цезар“, нито в британско-американската гаубица M777, нито в германските самоходни оръдия “Панцерхаубице” не виждам нищо, което бихме могли да копираме“, смята експертът. “Русия разполага с достатъчно собствени висококачествени артилерийски системи с по-къс, среден и голям обсег, за различни видове цели. Те имат всички необходими и съвременни характеристики”, увери той.

Въпреки това, добави Кнутов, за руската отбранителна индустрия би било полезно да проучи новите немски самоходни оръдия на базата на танка “Леопард”. „То има хромирана цев, за разлика от кованите руски, и е в състояние да стреля в режим на ураганен огън. Интерес представлява неговата система за насочване и получаване на информация за целта”, продължи събеседникът.

Мненията на експертите дали такъв трофей като американските реактивни системи за залпов огън ХИМАРС, които Украйна вече започна да получава, ще представлява интерес за нашите специалисти, се разминават. Според Хатильов ХИМАРС също няма да каже на нашите оръжейници нищо принципно ново. Според експерта американците са действали като догонващи и са модернизирали системите си в отговор на руските разработки.

„РСЗО ХИМАРС е разработена през 1970-1980-те години за борба срещу танковите армии на СССР и страните от Варшавския договор. Тези армии бяха по-силни от контингентите на НАТО в Европа.

През 1975 г. разработихме тактическата ракетна система "Точка-У", а в края на 80-те години започнахме да разработваме оперативно-тактически ракетни системи, сега известни като семейство "Искандер". В САЩ в отговор на това започнаха да модернизират ХИМАРС“, казва Хатильов.

ХИМАРС е интересна система, отбеляза Кнутов. „Тя използва две касети с шест ракети АТАКМС с тактически обсег – всяка от които може да поразява цели на разстояние до 300 км в експортната версия и до 500 км във версията за армията на САЩ. Може би щатите Ще доставят на Украйна снаряди ГМЛРС M30 с обсег от 70 км.

Във всеки случай всеки снаряд за ХИМАРС има способността да се насочва от сателитна система, така че всяка ракета да попадне точно в целта “, каза анализаторът.

„Всички военни нововъведения днес в Украйна, са от голямо военно и стратегическо значение за нас - те ни позволяват да разберем тенденциите в развитието на един или друг вид оръжие в НАТО. Освен това, може би като ги изучаваме, ще разберем, че нашите решения в някои оръжия са по-технологични и ефективни “, обобщи Кнутов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
ZAX

ZAX

29.06.2022 | 10:15

Ако имате повече мозък, отколкото задни части, ще можете да проверите, че това съобщение е абсолютно лъжливо. Нищо от това което се пише не е вярно!!!

Отговори
1 0
Соросоядите станаха за посмешище на руснаците

Соросоядите станаха за посмешище на руснаците

28.06.2022 | 14:13

А бе мишленца, ако руското оръжие не струваше нямаше да са най-голямата държава в света, ама като първосигнални олигофренчета, къде да зацепете!

Отговори
3 2
Лячо

Лячо

28.06.2022 | 15:59

Гъзолизачите да мълчат. Лижи си мирно и тихо и не надигай тъпата ти глава.

Отговори
3 1
Не нам

Не нам

28.06.2022 | 10:37

Руската инженерна мисъл е далеч от западната. Те разглобяват и чертаят всеки детайл,но като сглобят копието,то не работи защото е "сделано".

Отговори
9 2
Къртача

Къртача

28.06.2022 | 11:11

Дето казал работника в тракторния завод - Носят ни разглобени на части самовари, ютии, детски колички, обаче накрая колкото и да ги сглобяваме - все калашник се получава...

Отговори
8 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?