49

Западни медии атакуват Турция и президента Ердоган преди изборите

Анкара: Позицията им „заплашва волята на турската нация“

Преди президентските и парламентарни избори, които ще се проведат в Турция на 14 май, позицията на британския The Economist и френския L'Express, насочени към Турция и срещу президента Реджеп Тайип Ердоган, предизвикаха остри реакции в югоизточната ни съседка. 

В туит президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, сподели, че „няма да позволят на корици на списания, които са оперативен апарат на глобалните сили, да размахват пръст срещу волята на нацията“.

АА

Известен с твърдата си опозиция срещу Ердоган, The Economist си навлече гнева на поддръжниците на президента с корица, призоваваща за победа на опозицията. На корицата със заглавие „Най-важните избори за 2023 г.“ имаше етикети „Спасете демокрацията“ и

 „Гласувайте“. В придружаващата статия седмичникът твърди, че поражението на Ердоган ще покаже на „демократите навсякъде, че силните могат да бъдат победени“.

Френският седмичник L'Express също използва фразата "Ердоган, риск от хаос" на корицата на броя си от 4 май.

Списанието твърди, че след референдума за изменение на конституцията през 2017 г. президентът Ердоган е събрал почти всички правомощия в свои ръце.

Изданията коментират, че 14 май ще е „повратна точка“ за Турция. Те акцентират на факта, че „Ердоган контролира 90 процента от медиите“, предаде Анадолската агенция. 

Списанието цитира анонимен европейски дипломат, работещ в Истанбул, който твърди, че Ердоган може да откаже да напусне властта в случай на поражение на изборите.

Друго френско списание "Le Point" пък използва заглавието „Ердоган, другият Путин“, като постави снимката на президента Ердоган на корицата си.

Директорът по комуникациите на президента, Фахретин Алтун написа в Туитър: „Съжаляваме за патологичната анти-турска и Ердоган враждебност на западните медии преди изборите на 14 май и гледаме с учудване подобни крайни позиции, насочени срещу волята на нашата нация."

Министърът на външните работи Чавушоглу заяви: "Те вземат решения от името на турската нация или се опитват да ни дават съвети. Защо трябва Ердоган да си ходи? Каква вреда ви причинява?"

Президентският говорител Калън сподели в Туитър: „Новото правителство ще поправи повредените отношения със Запада. След седмица хората в Турция ще изразят мнението си пред избирателните урни.“

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Спокоен

Спокоен

07.05.2023 | 18:08

Свободата на Словото струва повече от кило лук и картофи.

Отговори
12 0

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”