46

Западът видя "погрешна стъпка" и "провал" в решението на Путин

Президентът Владимир Путин нареди първата мобилизация на руски войски след Втората световна война и предупреди, че Москва ще се защитава с мощта на целия си огромен арсенал, ако бъде изправена пред ядрена заплаха от страна на Запада, пише БТА. Ройтерс съобщава какви са първите реакции на обръщението на Путин. 

Милайло Подоляк, съветник на украинския президент:

"Абсолютно предсказуем призив, който прилича повече на опит да оправдаят собствения си провал", каза той в текстово съобщение на Ройтерс. "Войната очевидно не върви по сценария на Русия и поради това изисква от Путин да направи изключително непопулярни решения за мобилизация и сериозно ограничаване на човешките права."

Бен Уолъс, министър на отбраната на Великобритания:  

Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че действията на Владимир Путин от тази сутрин са признание, че планът му в Украйна се проваля. В направено изявление той добавя: "Той и неговият министър на отбраната изпратиха на смърт десетки хиляди свои граждани, зле екипирани и лошо ръководени. Никаква пропаганда не може да скрие факта, че Украйна печели тази война, международната общност е единна, а Русия се превръща в световен парий". 

Роберт Хабек, вицеканцлер на Германия: 

Хабек заяви, че това е "още една лоша и погрешна стъпка от страна на Русия, която, разбира се, ще обсъдим и ще се консултираме на политическо ниво за това как да реагираме".

Петър Фиала, премиер на Чехия:

"Частичната мобилизация, обявена от Путин, е опит да продължи да ескалира войната, която Русия започна срещу Украйна, и това е поредното доказателство, че Русия е единственият агресор. Необходимо е да се помогне на Украйна и в наш собствен интерес е да продължим да правим това."

Посланичката на САЩ в Украйна Бриджит Бринк:

"Фалшивите референдуми и мобилизацията са признаци за слабост, за провала на Русия. САЩ никога няма да признаят претенциите на Русия към уж анексираната украинска територия и ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо".

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Лечение

Лечение

22.09.2022 | 01:55

Най накрая видя нещо запада и то грешно! Ще ви излекува простотията Путин!

Отговори
4 2
Западняк

Западняк

22.09.2022 | 05:06

А кой ще излекува твоята простотия, галош? Още не се е родил такъв доктор, така че ще си умреш прост. Колкото по-бързо, толкова по-добре. Амин!

Отговори
1 3
Сън

Сън

22.09.2022 | 01:54

Запада тепърва ще вижда! Да си слагат очила!

Отговори
6 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?