2374

Западът мина към последния етап на провокации в Украйна. Говори Москва

Данните, публикувани в събота от руското министерство на отбраната, показват, че САЩ и партньорите от НАТО са преминали към последния етап на провокации в Украйна. Това написа в канала си в Telegram официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Данните, публикувани днес от руското министерство на отбраната, ясно доказват, че Вашингтон, в тясна координация с партньорите от НАТО, премина към последния етап на провокации в Украйна, които трябва да убедят световната общност в "използването от Русия на химически бойни агенти и биологични агенти", отбеляза дипломатът.

САЩ нямат информация, която да подкрепя придвижване на химически оръжия от Русия в или близо до Украйна
Захарова подчерта, че първоначалният план на Вашингтон е бил да се окаже икономически натиск върху Русия, за да се принуди Москва "напълно да преразгледа своите законни мерки за сигурност".

"Не се получи. Сега Щатите преминават към използването на оръжия за масово унищожение (ОМУ), всъщност към игри зад "червената линия", - заяви официалният представител на Министерството на външните работи. - Ако това се случи, жертвите ще бъдат неизчислими. Всяка от тях е на съвестта на американските стратези в офисите на Белия дом, Държавния департамент и Пентагона и на съвестта, ако е останало нещо от това, на техните киевски марионетки "Припомняме, че сателитната компания Planet публикува снимки на още един изкоп в гробище, този път съвсем близо до Мариупол. Този път става дума за село Виноградне, което се намира в съседство с града. Украинската редакция на "Радио Свобода" публикува сателитни снимки, на които се виждат няколко дълги окопа в местното гробище.

Журналистите отбелязват, че на снимките на друга американска компания, Maxar, от 17 март, изкопите все още не се виждат. Те обаче са ясни на снимки от 29 март, а последните снимки от Planet показват, че мястото на погребението е разширено.

"Това е вид погребение, което ще виждаме все по-често. За съжаление. Техният район ще се разшири. Защото броят на убитите се изчислява на десетки хиляди. Това е най-големият геноцид в Европа след Холокоста. Поне още 15 хиляди възрастни и хронично болни хора от Мариупол могат да умрат", коментира снимките Вадим Бойченко, кмет на Мариупол, цитиран от BBC.

Преди няколко дни Русия обяви, че е поела пълен контрол над града, с изключение на територията на стоманодобивния комбинат "Азовстал", който обаче по нареждане на президента Владимир Путин трябва да бъде напълно блокиран. Информация от тази сутрин обаче от украинският генерален щаб твърди за продължаващи боеве в и за Мариупол, както и за ракетен обстрел. Британското разузнаване в ежедневната си сводка за войната в Украйна също потвърждава, че градът не е напълно в руски ръце.

234595

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?